Xi välistas jõu kasutamise Hiina eesmärkide saavutamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping koos vombatit süles hoidva abikaasa Peng Liyuaniga Canberras 17. novembril.
Hiina president Xi Jinping koos vombatit süles hoidva abikaasa Peng Liyuaniga Canberras 17. novembril. Foto: SCANPIX

President Xi Jinping lubas esmaspäeval, et Hiina ei kasuta kunagi jõudu oma eesmärkide saavutamiseks, lisades, et riik vajab rahu.

«Ajalugu on näidanud, et riigid, mis on üritanud tagada arengut jõuga, on eranditult läbi kukkunud,» ütles Xi Canberras kõnes Austraalia parlamendile.

«Ajalugu õpetab meile seda. Hiina on pühendunud rahu hoidmisele,» lubas riigipea.

Ta manitses «püsima valvel tegurite suhtes, mis võivad meilt rahu röövida».

Hiina peab endale kuuluvaks pea kogu Lõuna-Hiina merd, mistõttu on Pekingil lahendamata territoriaalvaidlused mitme naaberriigiga. Viimastel aastatel on regioonis teravnenud territoriaalvaidlustega seotud pinged.

USA, Austraalia ja Jaapani juhid kutsusid pühapäeval meredispuutide rahumeelsele lahendamisele. Ühendriikide president Barack Obama hoiatas päev varem «territoriaalvaidluste pärast - kaugete saarte ja kaljuste madalike - üle, mis ähvardavad viia vastasseisuni».

Xi väljendas esmaspäeval valmisolekut dialoogiks. «Hiina pikaajaline positsioon on lahendada vaidlused, territoriaalse suveräänsuse ja merelised huvid asjassepuutuvate riikidega rahumeelselt dialoogi ja konsulteerimise teel.» 

«Hiina on lahendanud piiriküsimused 12 naaberriigiga 14-st sõbralike konsultatsioonide teel. Me jätkab sellesuunalist tööd,» sõnas Hiina president. «Hiina valitsus on valmis edendama dialoogi ja koostööd asjassepuutuvate riikidega eesmärgiga säilitada navigeerimisvabadus ning tagada laevateede ohutus, kindlustades merepiiri, mida iseloomustavad rahu, vaikus ja koostöö,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles