Prokurör: noorukid taheti uimastada ja viia terroristide treeninglaagrisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia valitsusvägede sõdur toob alla al-Shabaabi lippu.
Somaalia valitsusvägede sõdur toob alla al-Shabaabi lippu. Foto: SCANPIX

Helsingi ringkonnakohtus algas täna Soome esimene terrorismi puudutav kohtuprotsess, kus kolme meest ja ühte naist süüdistatakse terrorismi rahastamises.   

Prokuröri Juha-Mikko Hämäläineni sõnul kogusid süüdistatavad raha terrorirühmitusele al-Shabaab. «Eeluurimismaterjale on 5000 lehekülge. Üle kuulati ligi 40 inimest,» lisas ta iltalehti.fi vahendusel.

Lisaks on sellega seotud plaan röövida kaks Soomes elavat teismelist (15- ja 17-aastane), millele saadi jälile telefonikõnede pealtkuulamise abil.   

Politseinikud kuulasid pealt 200 telefonikõnet. «Koostöö välisriikide ametnikega esitas palju väljakutseid,» tõdes ta.

Süüdistatavad on kõik süüdistused tagasi lükanud ja kinnitanud, et nad ei teadnud raha jõudmisest al-Shabaabi valdusesse. Uurijate väitel saadeti raha Keeniasse ja Somaaliasse aastatel 2008-2010, vahendas ilta-sanomat.fi.

Ühte meest süüdistatakse venna värbamises terroristide ridadesse. Hämäläinen selgitas, et mees saatis 2010. aastal Etioopia vanglast vabanenud mehele 150 USA dollarit ja aitas reisi korraldada.  

Süüdistatavat kahtlustatakse plaanis värvata oma venna Soomes elavad teismelised pojad al-Shabaabi ridadesse. «Ta koostas plaani venna alaealiste laste meelitamiseks Keeniasse. Nad oleks uimastatud ja toimetatud üle piiri Somaaliasse. Pärast oleks nad vastu nende tahtmist saadetud terroristide treeninglaagrisse.»   

«Mehed rääkisid sellest telefonis. Selgitati võimalikke marsruute ja hinda. Oht, et plaan saab teoks, oli reaalne.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles