Raport: Eestis elab moodsas orjuses 4800 inimest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sangari uue särgi reklaamis püüti orjapidamise üle nalja visata.
Sangari uue särgi reklaamis püüti orjapidamise üle nalja visata. Foto: Sangari facebook

Täna avaldatud raporti andmetel kannatab Eestis kaasaegse orjapidamise erinevate vormide all arvatavasti ligi 4800 inimest. 

Möödunud aastal oli Eestis raporti hinnangul 1400 - 1600 orja.

167 riigi olukorda vaatlevas tabelis paigutub Eesti, kus orjuses elab praegu 0,36 protsenti elanikkonnast, 86. kohale. Euroopa riikide seas oleme 12. kohal. Sünget edetabelit juhib Bulgaaria, kus orjaelu elab 0,38 protsenti elanikest ehk 27 600 inimest.

0,36 protsenti elanikest elavad orjuses ka näiteks Gruusias, Serbias ja Leedus.

Tänapäevase orjapidamise ohjeldamises paikneb Eesti riikide paremusjärjestuses 55. kohal ja on saanud hindeks CCC. See tähendab, et raporti hinnangul on valitsuse tegevus orjuse vastu võitlemisel küllaltki piiratud. Tugisüsteeme orjapidamise ohvritele eriti ei ole, samas on olemas seadused, mis kriminaliseerivad mõningad kaasaegse orjanduse vormid ja riiklik tegevuskava ja/või koordineerimiskeskus moodsa orjapidamisega võitlemiseks. Lisaks on mingil määral olemas tegevuskava riskirühma kuuluvate inimeste kaitsmiseks.

Hinnangu CCC saanud riikides on raporti teatel mõned seadused, mis võivad määrata ka orjapidamise ohvrile kriminaalkaristuse või saata ta selle eest riigist välja. Sealjuures pakuvad selle kategooria riikides orjapidamise ohvritele tuge eelkõige rahvusvahelise rahastuse toel tegutsevad valitsusvälised organisatsioonid, riigi toetus neil on väike.

Moodsa aja orjuseks peetakse sunniviisilist tööd, mida nõutakse inimeselt ükskõik missuguse karistusega ähvardades ja milleks ta ei ole ennast vabatahtlikult pakkunud. 

Kuigi Euroopa riigid jäävad nimekirja tagumisse otsa ning kõige paremaks peetakse olukorda Islandil ja Iirimaal, on Euroopas tänapäevases orjuses siiski 566 000 inimest, märgitakse raportis.

Maailmas on kokku 35,8 miljonit inimest, keda sunnitakse korjama puuvilla, kasvatama kanepit, võitlema sõdades, koristama rikaste järel ja oma keha müüma, väidab täna avaldatud raport.

Loe raportit SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles