Hollande teeb esimese Prantsuse liidrina riigivisiidi Austraaliasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande (vasakul) ja Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove Sydney'is vastuvõtutseremoonial, tagaplaanil maailmakuulus ooperiteater.
Prantsuse president François Hollande (vasakul) ja Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove Sydney'is vastuvõtutseremoonial, tagaplaanil maailmakuulus ooperiteater. Foto: SCANPIX

François Hollande saabus esimese Prantsuse presidendina riigivisiidile Austraaliasse, et arendada sidemeid ligi kaks aastakümmet pärast seda, kui prantslaste tuumakatsetused Vaikse ookeani lõunaosas pälvisid ägeda kriitika.

Hollande juhib esinduslikku äridelegatsiooni ning taotleb ajalooliste sidemete ja majandussuhete tugevdamist kahe riigi vahel, teatas Elysee palee avalduses.

Hollande võeti Sydneys vastu auvahtkonna ja kahurisaluudiga.

Pariisi ja Canberra suhted said tõsise tagasilöögi 1990. aastatel, kui Prantsusmaa korraldas Polüneesias tuumakatsetusi ning Prantsuse agendid uputasid 1985. aastal Aucklandis keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace laeva Rainbow Warriori, kui see oli valmis suunduma protestima Mururoa atolli juurde.

Austraalia ja Prantsusmaa sõlmisid 2012. aasta jaanuaris strateegilise partnerluse kokkuleppe ning on teinud viimastel aastatel tihedat koostööd Afganistani, Süüria ja Iraani küsimustes.

Prantsuse ametnike sõnul näevad nad suuri võimalusi kaubandussuhete arendamiseks Austraaliaga.

Hollande'i juhitavasse delegatsiooni kuuluvad teiste seas selliste Prantsuse tähtsate kompaniide nagu Arianespace, riikliku raudteefirma SNCF, ehituskompanii Vinci, energiahiiu GDF Suez ja luksuskaupade tootja LVMH juhid.

Prantsuse liider, kes saabus Uus-Kaledooniast pärast osalemist nädalavahetusel Brisbane'is G20 tippkohtumisel, külastab teisipäeval Austraalia pealinna Canberrat.

Kolmapäeval kohtub Hollande peaminister Tony Abbottiga ning asetab pärja Austraalia sõjamemoriaali.

Teisipäeva õhtul aga korraldab Hollande Sydneys vastuvõtu Prantsuse kogukonna liikmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles