Tšuprov: Fennovoima hange muudaks Soome sõltuvaks Vene tuumakütusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlament hakkab Fennovoima uut tuumajaamahanget arutama detsembris.
Soome parlament hakkab Fennovoima uut tuumajaamahanget arutama detsembris. Foto: SCANPIX

Fennovoima tuumajaamahange muudaks Soome sõltuvaks Vene tuumakütusest, kinnitas Greenpeace’i Vene energiaosakonda juhtiv Vladimir Tšuprov Helsingin Sanomatele.

Selle elluviimine tugevdaks Vene ühekülgset majandusmudelit, mis põhineb energial. Venemaa majanduse allakäik ja lääne majandussanktsioonid võivad seada ohtu hanke Vene-poolse rahastamise ning tuua kaasa viivitusi.    

Niisugused arvamusel on Tšuprov, kes on jälginud hoolega Soomes Fennovoima uue tuumareaktori ehitamise ümber toimuvaid vaidlusi. «Uhke riigina peaks Soome arendama välja oma taastuvenergia allikaid, mitte aga muutuma sõltuvaks naaberriigi tuumakütusest.»  

Vene riigifirma Rosatom on Fennovoima äripartneriks ja seadmete tarnijaks, omades tuumajaamast 34 protsenti.

Soome parlament peaks detsembril hääletama Pyhäjokile plaanitava tuumareaktori loa andmise üle. Selle kohta, kas hange võiks suurendada ka Soome poliitilist sõltuvust Venemaast, Tšuprov arvamust avaldada ei taha.  

Fennovoima ja Rosatomi koostööd toetavad inimesed tõmbavad paralleele Loviisa tuumareaktoritega. Need on loodud Nõukogude Liidus ehitatud reaktorite abil ja töötanud probleemideta.

Tšuprovi sõnul ei saa kahe ettevõtmist võrrelda, sest Nõukogude Liidu ajal oli professionaalsus kõrgem ja korruptsioon väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles