ÜRO hääletab Põhja-Korea liidrite kohtu alla andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-Un (keskel).
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-Un (keskel). Foto: SCANPIX

ÜRO Peaassamblee inimõiguste komitees tuleb täna hääletusele resolutsioon, mis nõuab Põhja-Korea liidrite andmist Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) alla seoses väidetavate inimsusevastaste kuritegudega.

Hääletuse ajendiks oli ÜRO uurimiskomisjoni tänavune raport, mille kohaselt inimõiguste rikkumine Põhja-Koreas ületab kestuselt, intensiivsuselt ja kohutavuselt kõik muu.

Raporti koostamisel küsitleti kümneid Põhja-Koreast põgenenud inimesi ning selles kirjeldatakse üksikasjalikult rikkumisi alates näljahädast lõpetades vangilaagritega, kus vaevleb kuni 120 000 inimest.

Üksnes võimalus, et Põhja-Korea liider Kim Jong-un võidakse kaevata ICC-sse, on vallandanud riigis enneolematu kampaania oma inimõigustealaste saavutuste propageerimiseks, mida üks Pyongyangi diplomaat nimetas oktoobris rahvaarmastuse poliitikaks.

Samuti on Põhja-Korea võimud vihjanud koostöövalmidusele, kaasa arvatud ÜRO inimõigustejuhi võimalik visiit riiki.

Mittesiduva resolutsioonieelnõu esitasid komiteele Euroopa Liit ja Jaapan ning selles leitakse, et ÜRO Julgeolekunõukogu peaks Põhja-Korea olukorra tõttu Rahvusvahelise Kriminaalkohtu poole pöörduma.

Julgeolekunõukogu alaline liige Hiina on andnud juba mõista, et vetostaks säärase sammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles