Netanyahu: Jeruusalemmas leiab aset jätkuv terrorismilaine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisrael seisab silmitsi Jeruusalemmale suunatud jätkuva terrorismilainega, ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teisipäeval.

«Oleme Jeruusalemmale suunatud terrorirünnakute jätkuva [laine] haripunktis,» ütles Netanyahu.

Teisipäeval tungisid Jeruusalemmas sünagoogi kaks tulirelvade, kirveste ja nugadega relvastatud palestiinlast ning tapsid neli inimest.

Peaminister manitses iisraellasi mitte võtma kohtumõistmist enda kätte ning hoiduma kättemaksurünnakutest. «Iisraeli kodanikud, kutsun teid ilmutama suurt valvsust ja austama seadust, sest riik toob õigusemõistmise ette kõik terroristid ja need, kes neid saadavad.»

Netanyahu sõnul on omakohus keelatud.

«Täna õhtul andsin käsu lammutada selle veresauna toime pannud palestiinlaste kodud ja kiirendada varasemate rünnakute korraldajate kodude lammutamist,» ütles ta.

Viimastel nädalatel on Jeruusalemmas saanud palestiinlaste kallaletungides iisraellastele surma vähemalt kuus inimest.

Ühtlasi lubas peaminister, et valitsus kiirendab seaduste jõustamist ja karmistab karistusi kõigi viha õhutamisega seotud isikute ja organisatsioonide suhtes.

Netanyahu süüdistas rünnakutes Palestiina äärmusrühmitust Hamas ja usuühendust Iisraeli Islamiliikumine. «Hamas, Islamiliikumine ja Palestiina omavalitsus levitavad Iisraeli riigi vastu katkematult laimu. Nad väidavad, et juudid rüvetavad Templimäge ja et me kavatseme hävitada sealsed pühapaigad ja muuta sealset palvetamiskorda. See on vale,» ütles valitsusjuht.

Olukord Ida-Jeruusalemmas on olnud pingeline juba kuid. Pinged on levinud viimastel päevadel Iisraeli okupeeritud Läänekaldale ja araablaste kogukondadesse üle juudiriigi, tekitades kartusi uuest palestiinlaste ülestõusust.

Suuresti on Jeruusalemma pinged ajendatud Iisraeli sammudest asundustegevuse laiendamiseks linna idaosas ning usupingetest Al-Aqsa mošeekompleksi juures.

Jeruusalemma vanalinnas asuv Templimägi, mille Iisrael 1967. aasta sõjas Jordaanialt vallutas, on tähtis pühapaik nii juutide kui ka moslemite jaoks. Mittemoslemitel on lubatud Al-Aqsa kompleksi siseneda, aga juudid ei tohi seal palvetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles