ÜRO Peaassamblee inimõiguskomisjon toetas Põhja-Korea-resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peaassamblee inimõiguste komitee istung.
ÜRO peaassamblee inimõiguste komitee istung. Foto: SCANPIX

 ÜRO Peaassamblee inimõiguskomisjon mõistis teisipäeval hukka inimõigusrikkumised Põhja-Koreas ja kiitis heaks resolutsiooni, milles palutakse Julgeolekunõukogul suunata teema menetlemiseks Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC).

Peaassamblee inimõiguskomitees toetas mittesiduvat resolutsiooni 111, vastu oli 19 ja erapooletuks jäi 55 riiki.

Lähinädalatel pannakse resolutsioon hääletusele peaassamblees üldkogul.

Põhja-Korea diplomaat Choe Myong nam edastas hääletuse eel karmisõnalise hoiatuse, süüdistades resolutsiooni kaasesitajaid Euroopa Liitu ja Jaapanit orjameelsuses ja lipitsemises USA ees, lubades ettearvamatuid ja tõsiseid tagajärgi resolutsiooni vastuvõtmise korral.

Maailmaorganisatsiooni Põhja-Korea eriraportöör Marzuki Darusman on välistanud kompromissi Põhja-Koreaga ja öelnud, et riigijuht Kim Jong-un tuleb kindlasti vastutusele võtta.

Pyongyangi vastutusele võtmiseks astutavate sammude aluseks on märtsis avaldatud ÜRO raport, mis käsitleb detailselt Põhja-Korea hiigelsuurt vangilaagrite võrgustikku ning dokumenteerib piinamise, orjastamise ja vägistamise juhtumeid. Dokument sisaldab tõendeid, mis näitavad, et inimsusvastaseid kuritegusid on sooritanud ja sooritavad jätkuvalt Põhja- Korea kõrgeima riikliku tasandi institutsioonid ja ametnikud.

Raporti koostamisel küsitleti kümneid Põhja- Koreast põgenenud inimesi ning selles kirjeldatakse üksikasjalikult rikkumisi alates näljahädast ning lõpetades vangilaagritega, kus vaevleb kuni 120 000 inimest.

Üksnes võimalus, et Kim võidakse kaevata ICC-sse, on vallandanud riigis enneolematu kampaania oma inimõigustealaste saavutuste propageerimiseks, mida üks Pyongyangi diplomaat nimetas oktoobris rahvaarmastuse poliitikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles