Linkevičius: sõda Ukrainas on Gruusia õppetundide eiramise tulemus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased 2008. aasta augustis Gruusias Rukhis teel Lõuna-Osseetiasse Tšinvali poole.
Vene sõjaväelased 2008. aasta augustis Gruusias Rukhis teel Lõuna-Osseetiasse Tšinvali poole. Foto: SCANPIX

Sõda Ukrainas on muu hulgas selle tulemus, et Euroopa ei õppinud 2008. aasta Gruusia sündmustest midagi, vaid tõttas Venemaaga normaalset dialoogi jätkama, ütles Leedu välisminister Linas Linkevičius.

«Olgem järjekindlad, alustuseks austagem meie eneste otsuseid, siis saame ka oodata teistelt meie otsuste austamist. Need õppetunnid, mis jäid meil 2008. aastal omandamata, omandasid need, kes nüüd ajavad agressiivset poliitikat. Miks nad ei peakski todasama stsenaariumi kordama? On ilmselge, et nad teevad samu asju, kui nende poliitika on ekspansioon,» ütles Linkevičius täna seimis toimunud julgeolekuteemalisel diskussioonil.

Linkevičiuse sõnul ei üllata teda Venemaa tegevus Ukraina vastu, sest Lääs ei nõudnud Kaukaasia sõja järel Moskvalt kokkulepete ranget täitmist.

«Olukord Ukrainas on igati sümptomaatiline. Ning see, mis toimub Ukrainas, on seotud ka meiega. Ma räägin meie võimest mõista toimuvat, teha järeldusi. Paljud asjad on nagu déjà vu ning me pole siirad, kui ütleme, et oleme toimuvast jahmunud,» ütles Leedu välisminister.

«Me võime 2008. aasta Kaukaasia sõja järel muidugi diskuteerida, kes alustas, kes astus esimese sammu, kuid me näeme tulemust - Gruusia alade okupeerimist, sõjalise võimsuse tugevdamist. Heitkem siis pilk nendele dokumentidele, kus me esitasime Venemaale tingimused, et ta võiks naasta normaalse koostöö juurde. Ei möödunud kaht kuudki, kui me pöördusime tagasi normaalsete majandussuhte juurde, sest see oli majanduse ja äri jaoks tähtis,» tõdes minister.

«Olukord on pingeline mitte ainult toimunud sündmuste pärast, vaid ka meie eneste käitumise pärast, õigel ajal omandamata jäetud õppetundide pärast, poolikute ja mõnikord ka lihtsalt hilinenud meetmete pärast,» ütles Linkevičius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles