Edward Lucas: Putin kasutab jaga ja valitse taktikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: PEETER LANGOVITS/PM

Briti ajakirjaniku Edward Lucase hinnangul on tähtis kindlustada end mitte üksnes selle vastu, mida meie ohuna tajume, vaid ka selle vastu, mida Vene president Vladimir Putin tähtsaks peab.

«Me peame olema ettevaatlikud, sest Venemaalt lähtuv ähvardus ei ole tingimata see, mida me ootame, vaid ähvardus, mis lähtub Putinilt,» ütles Lucas Vilniuses.

«Kui vaadata, kuidas Venemaa tegutseb hübriidsõjas, siis nad ründavad kõigil rinnetel: ründavad korruptsiooni kasutades raha abil, nad kasutavad infosõda, organiseeritud kuritegevust, luuret, nad kasutavad jaga ja valitse taktikat, kasutavad väikseid rohelisi mehikesi ja päris sõjaväge,» lausus Lucas.

«Turvalisena saad end tunda üksnes siis, kui oled kõigi haavatavate aspektide eest hoolt kandnud. Ei piisa, kui öelda, et oleme end kindlustanud küsimustes, mida peame ise tähtsaks, tuleb kaitsta end ka selle eest, mida Putin tähtsaks peab,» lisas ta.

Tema sõnul oli Maidan Ukrainas äratuseks Euroopale, kes paraku on taas uinunud.

«Iga kord, kui ma arvan, et Läänele on sõnum kohale jõudnud, suleb see taas silmad ja uinub. Seega ma kardan, et sellest äratusest jäi väheks,» sõnas Lucas, tõdedes, et Putin on Euroopas esile kutsunud ka positiivseid muutusi, eriti kaitse valdkonnas.

«Me peame tegema rohkem tööd Rootsi ja Soomega ning mul on hea meel, et härra Putin on aidanud äratada rootslasi, kes juba on hakanud rohkem kaitsele raha eraldama. Selle eest on vaja teda tänada,» ütles ta.

Neljapäeval saab Lucas Kaunase Vytautas Suure ülikooli audoktoriks.

Lucas töötab ajakirjas The Economist, kirjutades energiajulgeolekust, spioneerimisest, Venemaa välis- ja julgeolekupoliitikast ning poliitilistest ja majandusküsimustest Ida-Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles