Rootsi kohus jättis Assange'i vahistamiskäsu jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: SCANPIX

Rootsi apellatsioonikohus ei rahuldanud täna seksuaalkuritegudes süüdistatud WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i taotlust vahistamiskäsu tühistamiseks.

«Appelatsioonikohus lükkab tagasi Julian Assange'i taotluse linnakohtu vahistamiskäsu tühistamiseks,» teatas kohus.

End kaks aastat Londonis Ecuadori suursaatkonnas varjanud 43-aastane Assange kardab, et Rootsi väljasaatmisel suunatakse ta Ühendriikidesse, kus WikiLeaks'i asutajat ähvardab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avaldamise eest.

Süüdistus põhineb kahe 30. aastates naiste ütlustel, kes puutusid Assange'iga kokku Rootsis 2010. aastal. Austraallast hagenud Rootsi prokurörid taotlesid edukalt üleuroopalist arreteerimiskäsku, mis lubab neil vägistamises ja seksuaalses ahistamises süüdistatud Assange'i küsitleda.

Ka Assange'i varasem taotlus vahistamiskäsu tühistamiseks lükati tänavu juulis tagasi.

Assange tegi ettepaneku, et Rootsi prokurörid sõidaksid Londonisse teda küsitlema või teeksid seda videoühenduse kaudu, kuid apellatsioonikohus lükkas selle nõude tagasi.

Kohtu väitel peab küsitlemine «kuritegude ja juurdluse iseloomu arvestades ning seoses asjaoluga, et võimalik kohtuprotsess nõuab tema Rootsis viibimist, toimuma siin».

Samuti ei nõustunud kohus Assange'i väitega, et ta viibib sisuliselt koduarestis. «Tegelikult võib Julian Assange saatkonnast lahkuda, kui ta seda soovib. See fakt tähendab, et tema vabaduse piiramist ei saa võrdsustada vabaduse äravõtmisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles