Assadi sõnul on ISi purustamiseks vajalik tõeline koostöö

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad Damaskuses 20. novembril toimunud kohtumisel Baathi partei liidrite ja liikmetega.
Süüria president Bashar al-Assad Damaskuses 20. novembril toimunud kohtumisel Baathi partei liidrite ja liikmetega. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad ütles eile, et sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) purustamiseks on vajalik tõeline rahvusvaheline koostöö.

«Regioonil on käsil otsustav periood» ning tulemuse määramisel saab otsustavaks asjaolu, kas hakatakse tegema «tõelist ja siirast rahvusvahelist koostööd» pühasõdalaste vastu või mitte, ütles Assad.

«Terrorirühmitused eesotsas ISiga ei tekkinud tühja koha pealt, vaid on Süüria vastu sõda pidanud jõudude agressiivsete ja ekslike poliitikate viljad,» vahendas riiklik uudisteagentuur SANA presidendi sõnu.

Assad rääkis valitseva Baathi partei liikmetele paar päeva pärast seda, kui USA president Barack Obama välistas igasuguse pühasõdalaste-vastase liidu Süüria riigipeaga.

Obama ütles pühapäeval Austraalias, et Assad on «kaotanud oma rahva enamiku silmis legitiimsuse».

«Kui me hakkaks temaga nüüd ISILi vastu koostööd tegema, pööraks see veelgi rohkem Süüria sunniite rühmituse poole ja nõrgestaks meie koalitsiooni,» lausus Ühendriikide riigipea ISi teise nimetuse Iraagi ja Levandi Islamiriik lühendit kasutades.

IS on hõivanud suured alad viies Iraagi põhja- ja kirdeprovintsis ning kontrollib umbes kolmandikku Süüriast.

USA alustas ISi vastaseid õhurünnakuid Iraagis 8. augustil. 23. septembril laiendasid Ühendriigid ISi vastaseid õhurünnakuid Süüriasse.

Iraagis on USA õhurünnakutega liitunud Austraalia, Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada, Taani, Holland ja Belgia.

Süürias toetavad Ühendriikide õhurünnakuid viis Araabia riiki - Jordaania, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia ja Bahrein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles