Jaapani alamkoda saadeti ennetähtaegsete valimiste eel laiali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani parlamendi alamkoda saadeti reedel detsembrikuiste ennetähtaegsete valimiste eel laiali.

«Vastavalt Jaapani põhiseaduse seitsmendale sättele on alamkoda laiali saadetud,» ütles spiiker Bunmei Ibuki parlamendisaadikutele.

Ibuki sai mandaadi alamkoja laialisaatmiseks peaminister Shinzo Abelt, kes kuulutas teisipäeval välja ennetähtaegsed valimised.

Ühtlasi otsustas peaminister edasi lükata järgmiseks aastaks kavandatud teise maksutõusu.

Peaminister ütles, et soovib valijatelt heakskiitu maksutõusu edasilükkamisele, kuna nädala algul avaldatud andmetel tooks varajasem maksutõus kaasa majanduslanguse.

Pärast alamkoja laialisaatmist kinnitas peaministrikantselei, et ennetähtaegsed valimised peetakse pühapäeval, 14. detsembril, ütles kabinetisekretär Yoshihide Suga.

«Lõpuks ometi algab võitlus,» ütles Abe kaaspoliitikutele. «Täitkem oma kohust teha Jaapanist riik, mis taas kord särab maailma keskmes.»

Abe tõdes neljapäeval Tokyos äriringkondadega kohtudes, et valimised tulevad rasked. «Ma tahan valimiskampaaniaga selgusele jõuda, kas kasvustrateegia, mida me läbi surume, on õige või vale.»

Abe on viimase 24 kuuga lendu lasknud oma majanduspoliitika kolmest noolest kaks - ulatuslikud eelarvestiimulid ja äärmiselt lõtv rahapoliitika.

Kolmas nool - struktuurireformid - on jäänud peamiselt põllumajandusringkondade tugeva vastuseisu tõttu välja laskmata.

«Kolmas nool ei ole vastupanu tõttu lendu tõusnud,» ütles opositsioonilise Jaapani Restauratsioonipartei kaasesimees Kenji Eda neljapäeval ja lisas, et seda meedet ei toeta isegi paljud Abe erakonnakaaslased.

Suurima opositsioonierakonna Jaapani Demokraatliku Partei (DPJ) esimees Banri Kaieda rõhutas, et «rikaste ja vaeste lõhe ei tohi suureneda». «Me ei saa anda talle vabu käsi veel neljaks aastaks.»

Abe Liberaaldemokraatlik Partei (LDP) tuli võimule 2012. aasta detsembris. Võimuliitu kuulub väiksema osapoolena ka erakond Komeito.

Sel nädalal ajalehes Asahi avaldatud arvamusküsitluse tulemuste põhjal on Abe valitsuse toetus langenud kuu alguse 42 protsendilt 39-le. Valitsuse tegevusega rahulolematute osakaal on aga tõusnud 36 protsendilt 40-ni.

Rahulolematuid on esimest korda Abe valitsusajal rohkem kui rahulolijaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles