Hammond: Iraani kõneluste uus tähtaeg on 30. juuni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ja endine Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Catherine Ashton kõnelustelaua taga.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ja endine Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Catherine Ashton kõnelustelaua taga. Foto: SCANPIX

Iraan ja suurriigid ei jõua seniseks tähtajaks esmaspäeva südaööks tuumakokkuleppele ja määrasid uueks tähtajaks järgmise aasta 30. juuni, ütles Briti välisminister Philip Hammond.

«Tähtajaks ei olnud võimalik kokkuleppele jõuda, seetõttu pikendasime tähtaega 30. juunini,» ütles Hammond täna.

Diplomaatilised allikad teatasid täna, et USA ja Iraan on teinud tuumakõnelustel viimasel hetkel edusamme, kuid läbirääkimisi tuleb pikendada vähemalt detsembrini.

Diplomaatide kommentaarid kinnitavad varasemaid teateid, mille kohaselt läbirääkimistel üritatakse üheaegselt ületada erimeelsusi ning arutada, kui palju tuleks kõnelusi pärast senise tähtaja täitumist esmaspäeva südaööl pikendada.

Anonüümsust palunud diplomaat ütles AFP-le, et tõenäoline kokkuleppe poliitilises osas on kavas kokkuleppepe jõuda 1. märtsiks, tehnilistest lisades 1. juuliks.

Teine tundmatuks jääda soovinud lääneriigi diplomaat rääkis nädalavahetusel saavutatud edust ning lisas, et kõnelused jätkuvad detsembris. Uute läbirääkimiste toimumispaigas ei ole diplomaadi sõnul veel kokku lepitud.

USA välisminister John Kerry ja Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif jõudsid pühapäeval kokkuleppele alustada kõnelusi läbirääkimiste jätkamise üle pärast senise tähtaja möödumist.

Hiina välisminister Wang Yi ütles aga täna, et läbirääkijad jätkavad konsultatsioone lõpliku kokkuleppe üle, mis mis vastaks nii USA nõudmisele Teherani tuumaprogrammi rangemaks piiramiseks kui ka islamivabariigi nõudmisele sanktsioone leevendada. Esmaspäeval kõnelustega liitunud Wangi sõnad viitasid, et lootust kokkuleppe saavutamiseks esmaspäeva jooksul ei ole veel lõplikult maha maetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles