Hongkongis ilmus Hiina liidrit kritiseeriv raamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skandaalne raamat.
Skandaalne raamat. Foto: SCANPIX

Vastuoluline raamat, mis kritiseerib Hiina liidrit Wen Jiabaot, jõudis täna Hongkongis poelettidele. Hiina politsei on autorit ähvardanud vanglaga.

Raamatu autor, 36-aastane Yu Jie kuulati juulis Pekingis julgeolekujõudude poolt üle ning teda hoiatati raamatu väljaandmise korral vanglaga. Teose «Wen Jiabao: Hiina parim näitleja» välja andnud kirjastuse juht Bao Pu ütles aga, et neile pole võimud mingit survet avaldanud.

Raamatu eessõnas kinnitab Bao siiski, et selle autorit ähvardati. «Politsei loogika on, et riigijuht pole tavaline inimene,» ütles Bao. «Liidri kritiseerimine on tõsine kuritegu. On võimalik, et (autorit) karistatakse karmilt nagu Liu Xiabaod,» kirjutas Bao viitega 11 aastaks vangi pandud dissidendile, kes andis välja Hiinat demokratiseeruma kutsunud manifesti.

Hongkong on endise Briti kolooniana küll 1997. aastast ametlikult Hiina osa, kuid on säilitanud poolautonoomse staatuse. Seepärast anti seal välja ka Yu raamat, kuigi autor on suuremas osas Hiinast keelatute nimekirjas.

Raamat Wenist võib tekitada suurema pahameeletormi, sest Hiina valitsusjuhil on üldiselt hea maine nii kodu- kui välismaal. Tihti kutsutakse teda rahvameheliku suhtlusstiili tõttu «Vanaisa Weniks».

Autori sõnul mängib Wen aga lihtsalt vahemehe rolli autoritaarse juhi ja kodanike vahel ning tekitab nii illusiooni, et inimesed elavad kadumisele määratud valitsuskorra all õnnelikku ja õitsvat elu.

«Kõigel, mida Wen Jiabao on pärast ametisse astumist teinud on ainult üks eesmärk – näitlemine. Ta teab, et see vana auto – Hiina Kommunistlik Partei – kukub peagi kokku,» seisab raamatus. «Ta ei ole ise juht, kellel oleks karismat või võimeid auto kinni pidada või suunda muuta. Selle tulemusena ei saa ta teha muud, kui olla nukk, näidelda nii kaua kui võimalik,» kirjutab Yu.

Wen on tema sõnul tegelikult kodanike õigusi veelgi piiranud ja suurendanud Hiina salapolitsei võimu. Ilma rahva mandaadita Hiina valitsus peab Yu arvates sundima rahvast ennast aktsepteerima jõu ja valede abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles