Obama olukorrast Fergusonis: see on kogu USA probleem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama võttis sõna Missouris St. Louisi eeslinnas Fergusonis tekkinud kriitilise olukorra tõttu ning soovitas kodanikel rahulikuks jääda.

Nüüdne väljaastumine on tingitud olukorrast, et Missouri osariigi St. Louisi vandekohus ei esitanud süüdistust valgenahalisele politseinikule Darren Wilsonile, kes tulistas augustis Fergusonis surmavalt tumedanahalist relvata noorukit Michael Browni, edastab Reuters.

Obama andis pressikonverentsi üsna pärast vandekohtu otsust. Tema sõnul saab olukorra lahendada ka vägivallata.

«USA on õigusriik ning vandekohtu otsus on heaks kiidetud,» lausus president.

Obama kordas hukkunud poisi isa Michael Brown seeniori sõnu, et ta ei soovi oma poja nimel vägivaldset käitumist.

«Teiste inimeste solvamine ja ehitiste lõhkumine ei aita olukorda lahendada ega too minu poega tagasi. Ma ei soovi, et mu poja surm oli asjata,» tsiteeris Obama.

Obama rõhutas oma kõnes, et tegemist ei ole vaid Fergusoni probleemiga, vaid tumedanahaliste kodanike ja politseinike vahelise üksteise mitte usaldamisega, mida esineb USAs aina enam.

«See ei ole enam vaid Fergusoni probleem, see on kogu USA probleem,» tõdes Obama.

Fergusoni kriis sai alguse sellest, et politseinik väitis raportis, nagu oleks Michael Brown poest sigarette varastanud. Hiljem paljastus, et noormees kõndis sõiduteel ja segas liiklust.

Politsenik Wilsoni ja Browni vahel tekkis sõnasõda ja käsikähmlus. Korrakaitsja haaras lõpuks relva ning tulistas noormeest, kellel ei olnud relva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles