Hiina laevad sisenesid vaidlusalustesse vetesse Jaapaniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rannavalvelaev
Jaapani rannavalvelaev Foto: SCANPIX

Hiina laevad sisenesid teisipäeval esmakordselt pärast Hiina-Jaapani tippkohtumist vaidlusaluste saarte vetesse Ida-Hiina merel, teatas rannavalve.

Kolm Hiina rannavalve laeva seilas Jaapani kontrolli all olevaid Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saari ümbritsevasse 12 meremiili laiusesse tsooni Eesti aja järgi ööl vastu teisipäeva pisut pärast kella 3, teatas Jaapani rannavalve. Alused lahkusid kaks tundi hiljem, lisas Tokyo.

Jaapani rannavalve teatel kutsusid nii Hiina kui Jaapani alused üksteist piirkonnast lahkuma.

Hiina laevad on viimase kahe aasta jooksul korduvalt Senkaku saarte vetesse sisenenud, ent teisipäevane vahejuhtum oli esimene alates Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Jaapani peaministri Shinzo Abe kohtumisest 10. novembril.

Abe ütles toona, et Jaapan ja Hiina vajavad teineteist.

Tokyo teatel sisenesid Hiina laevad vaidlusalustesse vetesse viimati 3. novembril.

Hiina ja Jaapani suhted pingestusid järsult pärast Senkaku saarte riigistamist Jaapani poolt kaks aastat tagasi.

Mullu novembris kuulutas Peking Ida-Hiina merel ühepoolselt välja õhutõrje tuvastustsooni (ADIZ), mis kattub osaliselt Jaapani samalaadse tsooniga ning hõlmab ka vaidlusaluseid saari.

Tokyo ja Pekingi suhetes on pingeallikateks ka ajaloo tõlgendamisega seotud küsimused. Hiina hinnangul üritab Abe valitsus rehabiliteerida Jaapani militarismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles