Iraani poliitik: Teheran peab Karabahhi teemal kaasa rääkima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipud
Iraani lipud Foto: SCANPIX

Iraan mõistab hukka agressiooni mis tahes avaldumisvormis ning soovib aseri alade peatset vabastamist, kinnitas Iraani Lääne-Aserbaidžaani provintsi kuberner Ghorbanali Saadat.

«Me mõistame hukka kõikmõeldavad agressioonivormid ja inimeste oma maadelt minema kihutamise. Karabahhi vabastamine, tema tagasiviimine Aserbaidžaani jurisdiktsiooni alla on meie unistus. Me tahame, et inimesed naaseksid oma kodudesse,» ütles Saadat Aserbaidžaani ajakirjanikele.

Kuberneri sõnul teevad Armeenia ja Aserbaidžaani vahel kestvad pinged muret ka Iraanile. «Ükski naaber poleks nõus sellega, et tema kaks naabrit omavahel sõdiksid,» sõnas Saadat.

Tema sõnul on Iraan olnud tunnistajaks Saddam Husseini ikke alt põgenenud kurdide raskustele. «Me näeme, kui raske on põgenikel. Me mõistame neid, kuna oleme olnud tunnistajaks Saddami käest põgenenud 580 000 kurdi raskustele.»

Saadat leiab, et Bakuu ja Jerevan peavad probleemi lahendama ning Teheran peab siinkohal naabritele appi tulema.

«Meie riik peab tegema selles suunas kõik, mis võimalik. Me ei tohi õli tulle valada, vastupidi, me peame selle kustutama. Meie seisukoht on selline: me oleme naabrid ja peame üheskoos elama,» ütles kuberner.

Mägi-Karabahh on enamjaolt armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Vaherahuni jõuti 1994. aastal, kuid lõplikku rahu pole läbirääkimistest hoolimata tänini sõlmitud. Mägi-Karabahhi vabariiki ei ole tunnustanud ükski riik, ka mitte Armeenia.

Tänavune august oli 1994. aastal sõlmitud vaherahust saati veriseim kuu, kui kokkupõrgetes sai surma vähemalt 20 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles