Ukraina meedia: Porošenkol oli raske vestlus Putiniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina meedia andmeil oli president Petro Porošenkol kolmapäeva õhtul Vene riigipea Vladimir Putiniga raske telefonivestlus, mille juures viibis ka Vene suursaadik Mihhail Zurabov.

Kõnelusele järgnenud Porošenko bloki fraktsiooni koosolekule tuli president halvas tujus, kirjutas uudisteagentuur Unian portaalile Insider viidates.

«On probleem Venemaaga – nad ähvardavad alustada pealetungi ja nõuavad separatistlike vabariikide tunnustamist, aga ka loobumist astumisest NATO-sse ja EL-i,» ütles Insiderile allikas presidendi administratsioonist.

Veel üks presidendile lähedal seisev isik ütles Insiderile, et Kiievil polnud Moskvaga kontakte olnud Putini Austraaliast naasmisest saadik, kuigi varem olid need olnud pea igapäevased.

Väljaande andmeil ei soovinud Porošenko blokk möödunud nädalal sõlmitud koalitsioonileppe teksti lülitada punkti Ukraina astumisest NATO-sse, kuid teised koalitsioonipartnerid jäid sellele nõudmisele kindlaks.

Reedesel kohtumisel Maidani aktivistidega andis Porošenko mõista, et pole sellega rahul.

«Te arvate, et tegite hästi, aga tegelikult tegite halvasti. Varsti teeb allianss avalduse, et ei saa meid vastu võtta,» vahendas Insider presidenti.

Portaali Kanal 24 andmeil oli Putin 16. novembril öelnud, et soovib Porošenkoga arutada tolle määrust seoses riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu otsusega Donbassi mõnede alade kohta.

Ukraina president allkirjastas 14. novembril kaitsenõukogu otsuse olukorra stabiliseerimiseks Donetski ja Luganski oblastites, tühistades muu hulgas «üksikutele kahe oblasti rajoonidele» antud omavalitsuse erikorra seaduse.

Lisaks kohustati valitsust viivitamatult looma protseduuri Ukraina riiklike sümbolitega tähistatud humanitaarabi toimetamiseks Donetski ja Luganski oblastitesse.

Ukraina parlament võttis valitsuse ettepanekul Minski relvarahulepete sõlmimise järel vastu seaduse omavalitsuse erikorrast Donetski ja Luganski oblastite üksikutes rajoonides, pakkudes aladele suuremat otsustusõigust ning määrates kohalikud valimised detsembri alguseks. Kiievi hinnangul minetas seadus 2. novembri separatistide pseudovalimistega tähtsuse.

Uudisteagentuuri AFP andmeil andis Porošenko päev hiljem korralduse peatada nädala jooksul kõigi riiklike teenuste osutamine separatistide kontrolli all olevatel Ida-Ukraina aladel, kuid jätkata piirkonna varustamist elektri ja gaasiga.

Möödunud neljapäeval teatas Vene välisministeerium, et vajab garantiid Ukraina mitteliitumise kohta NATO-ga , kui Kiiev langetab poliitilise otsuse blokivälise staatuse muutmiseks.

USA mõttekoja Jamestown Foundationi president Glen Howard ütles mõne päeva eest usutluses BNS-ile, et Vene sõjavägi ei ole valmis täiemahuliseks pealetungiks Ukrainas, ent võib üritada hõivata mõned strateegilise tähtsusega alad ja objektid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles