Venemaa loodab mitteametliku dialoogi jätkumist Gruusiaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Abhaasia liider Raul Hadžimba (vasakul) allkirjastasid esmaspäeval Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Abhaasia liider Raul Hadžimba (vasakul) allkirjastasid esmaspäeval Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe. Foto: SCANPIX

Vene asevälisministri Grigori Karassini sõnul ei ole Venemaa ja Abhaasia vahel sõlmitud liidusuhete ja strateegilise partnerluse leppel midagi pistmist anneksiooniga, vahendas Gruusia portaal civil.ge

Karassin väljendas eile ühtlasi lootust, et Thbilisi ja Moskva jätkavad mitteametlikku dialoogi, mida ta juhib koos Gruusia peaministri eriesindajaga suhetes Venemaaga Zurab Abašidzega.

Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba allkirjastasid esmaspäeval Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe, mis seob isehakanud vabariigi tugevamalt Venemaa külge ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle.

Vene väed on Abhaasias alates Moskva-poolse tunnustuse andmisest piirkonnale 2008. aasta Gruusia sõja järel. Esmaspäeval allkirjastatud kokkuleppega viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla.

Leppega luuakse ühine õiguskaitsesüsteem ning ühine majandus- ja tolliruum, koos hakatakse valvama piiri Gruusiaga.

Thbilisi on mõistnud Venemaa ja Gruusia separatistliku piirkonna Abhaasia vahel sõlmitud leppe hukka kui sammu anneksiooni suunas.

«Me oleme huvitatud sellest, et meie naaberriigid ei tunneks end ohustatuna. Oleme selle nimel alati suuri jõupingutusi teinud ja sellesse palju raha panustanud,teeme seda ka edaspidi. Me kavatseme aidata majanduse ja rahanduse vallas seal, kus vaja,» ütles Karassin teisipäeval usutluses Raadio Vaba Euroopa venekeelsele programmile.

«Sellel pole midagi pistmist anneksiooniga. See on täiesti läbipaistev dokument, mis puudutab läbikäimise laiendamist ühise julgeolekuruumi tugevdamise eesmärgil.» sõnas Vene asevälisminister. «Tees anneksiooni, allaneelamise ja ekspansiooni plaanidest tuleb esitada inimestele, kes on Euroopa Liidu idapartnerlusprogrammi taga.» 

«Näib, et Gruusia tunneb ebamugavust eelkõige pärast Mihheil Saakašvili kuritegelikke tegusid, mille tõttu kaotas riik viiendiku oma territooriumist,» ütles Karassin 2008. aasta augustisõjale viidates.

«Mis puudutab suhteid Venemaa ja Gruusia vahel, teeme praktilisi samme suhtluse ülesehitamiseks valdkondades, kus see on diplomaatiliste suhete puudumisel võimalik. Töö selle nimel käib,» lausus Vene diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles