Läti: Riia tippkohtumisest kujuneb teetähis Gruusia lähenemisel EL-ile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia riigilipud Goris.
Gruusia riigilipud Goris. Foto: SCANPIX

Läti välisministri Edgars Rinkēvičsi sõnul peaks järgmisel kevadel Riias toimuvast Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisest saama järjekordne verstapost Gruusia lähenemisel EL-ile, vahendas portaal civil.ge.

Rinkēvičs tõi välja mõned eesmärgid, mida tahetakse saavutada 21.-22. maini peetaval tippkohtumisel.

«Esiteks tuleb minu hinnangul Riias tunnustada Gruusia edasiliikumist,» ütles Gruusias visiidil viibiv Läti välisminister kolmapäeval.

«Näeme, et Gruusia on teinud reformide elluviimiseks suuri jõupingutusi. Lisaks on ka mõned teemad, millele tuleks pühendada täiendavat tähelepanu, nagu näiteks õigussüsteem,» lisas Rinkēvičs

«Peame idapartnerlusriike eristama ning Gruusia ja Moldova on nende seas selgelt esirinnas,» ütles välisminister.

«Meie hinnangul on Riia tippkohtumisel vaja luua nende kahe riigi jaoks EL-iga koostöö tugevdamise ja laiendamise tegevuskava,» sõnas Läti välisametkonna juht.

Tema sõnul peaks kava hõlmama EL-i suuremat toetust Gruusiale, kaasa arvatud assotsiatsioonileppes märgitud kõikehõlmavate kaubandussidemete tugevdamisele.

Läti soovib Ukraina jaoks «märkimisväärse abipaketi ja tegevuskava» koostamist ja «väga paindlikke suhteid» veel kolme idapartnerlusriigi, Armeenia, Aserbaidžaani ja Valgevenega.

«Teiseks tahame kahtlemata näha Riia tippkohtumist viisarežiimi liberaliseerimise kohtumisena nende riikide jaoks, kes täidavad meie [Euroopa Liidu] kriteeriumeid,» lisas Rinkēvičs.

«Kui kõik küsimused lahendatakse ja [Euroopa] Komisjon koostab positiivse raporti, siis anname endast parima, et Riia tippkohtumisest kujuneks sündmus, kus Gruusiaga, ja loodetavasti ka Ukrainaga, viiakse ellu viisavabadusprogramm. Lisaks ootame pikisilmi sama seoses Valgevenega. Loomulikult alustasid nad ettevalmistustööd pisut hilja, kuid nad edenevad jõudsalt,» sõnas välisminister.

«Ühtlasi loodan, et suudame laiendada EL-i ja Gruusia koostööd näiteks ühise julgeoleku, kaitse- ja energiapoliitika valdkondades,» ütles Rinkēvičs.

Läti kuue kuu pikkune EL-i eesistumine algab 2015. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles