Põhja-Korea nimetas USAd inimõiguste tundraks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutuste tõttu Fergusonis saadeti Rahvuskaardi sõdurid sinna korda looma.
Rahutuste tõttu Fergusonis saadeti Rahvuskaardi sõdurid sinna korda looma. Foto: SCANPIX

Inimõigusrikkumiste tõttu ÜROs löögi alla sattunud Põhja-Korea andis täna vastulöögi, nimetades Ühendriike inimõiguste tundraks, kus lokkab rassiline diskrimineerimine.

Kasutades ära olukorda USA Missouri osariigis Fergusonis, kus mustanahalise tapnud politseiniku süüdistuseta jätmine on rahutused vallandanud, taunis Põhja-Korea välisministeerium Ühendriikide inimõigusolukorda.

«See annab tegeliku pildi USAst kui inimõiguste tundrast, kus avalikult viiakse läbi äärmuslikke diskrimineerimisakte,» vahendas uudisteagentuur KCNA välisministeeriumi pressiesindaja sõnu.

Tegemist on ilmse vastulöögiga eelmisel nädalal ÜRO Peaassamblee inimõiguskomisjonis vastu võetud resolutsioonile, milles mõistetakse hukka inimõigusrikkumised Põhja-Koreas ja palutakse Julgeolekunõukogul suunata teema menetlemiseks Rahvusvahelisse Kriminaalkohtusse (ICC).

Resolutsioon, mille koostasid Jaapan ja Euroopa Liit veel 60 riigi toetusel, tugineb veebruaris töö lõpetanud ÜRO uurimiskomisjoni ettekandele, mille kohaselt inimõiguste rikkumisele Põhja-Koreas «ei ole tänapäeva maailmas võrdset».

Pyongyang oli resolutsiooni takistamiseks kõik diplomaatilised vahendid käiku lasknud ning nimetab seda USA algatusel teostatud võltsimiseks, ja ähvardab toetajaid tõsiste tagajärgedega.

Põhja-Korea võimude sõnul on tegemist USA poliitiliselt motiveeritud rünnakuga Kim Jong-uni režiimi alandamiseks.

«Suur iroonia peitub selles, et USA püüab mõõta teisi riike oma vale inimõigusstandardi järgi, kuid on ise tüüpiline inimõigusrikkuja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles