ÜRO kritiseeris USA politseivägivalda mustanahaliste suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuskaardi liikmed kaitsmas Fergusoni politseimaja vägivallatsejate eest 28. novembril.
Rahvuskaardi liikmed kaitsmas Fergusoni politseimaja vägivallatsejate eest 28. novembril. Foto: SCANPIX

ÜRO piinamisvastane komitee kritiseeris reedel USAd politseivägivalla eest mustanahaliste suhtes.

Ühendriikides on pinged haripunktis pärast St. Louisi maakonnakohtu vandekohtu otsust mitte esitada süüdistust valgele politseinikule Darren Wilsonile, kes lasi 9. augustil St. Louisi eeslinnas Fergusonis maha relvitu mustanahalise teismelise Michael Browni.

Vandekohtu otsus vallandas Fergusonis vägivaldsed rahutused. Protestiks otsuse vastu on meelt avaldatud mitmel pool Ühendriikides.

Pahameelt on tekitanud ka läinudnädalane juhtum, mil politseinik lasi Clevelandis maha mängupüstoliga vehkinud 12-aastase mustanahalise poisi.

ÜRO piinamisvastane komitee avalikustas järeldused varem sel kuul koostatud ülevaatest USA kohta. «Komitee on mures arvukate politsei brutaalsuse ja õiguskaitseametnike üleliigse jõukasutuse juhtumite pärast, eriti teatud rassilistesse ja etnilistesse rühmadesse kuuluvate isikute vastu,» teatas kümneliikmeline paneel raportis.

Komitee kurtis veel politsei ja immigratsiooniasutuste tegevuse üle kahtlustatavate rassipõhisel kindlaksmääramisel ning väljendas muret politsei tegevuse kasvava militariseerimise üle.

Komitee üks juhtivaid uurijaid Alessio Bruni ütles Genfis ajakirjanikele, et komitee liikmed väljendasid «sügavat muret sagedaste ja korduvate juhtumite üle, mil politsei laseb maha relvitu mustanahalisi isiku».

Piinamisvastane komitee koostab 156 piinamisvastasele konventsioonile alla kirjutanud riigi olukorrast regulaarselt raporteid. Komitee kutsus Washingtoni tagama, et kõigi politseivägivalla ja üleliigse jõukasutuse juhtumite puhul viidaks läbi kiire, efektiivne ja erapooletu uurimine, süüdlased saaksid teenitud karistuse ning ohvrid hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles