Gröönimaa valimised võitis napilt valitsuspartei

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Kielsen (Siumut) valimisjakonnas Nuukis.
Kim Kielsen (Siumut) valimisjakonnas Nuukis. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS

Gröönimaa valitsev sotsiaaldemokraatlik Siumuti partei on napilt võitnud eile peetud ennetähtaegsed parlamendivalimised, ilmnes laupäeval avaldatud valimistulemustest, kuid uue valitsuse moodustamise üle seisavad ees rasked läbirääkimised.

Kui 20 kuu eest toimunud valimiste peateemaks oli sõltumatuse suurendamine emamaast Taanist, siis nüüd oli selleks maailma suurima ja hiiglaslike loodusvaradega saare majandusolukord. Piirkonna sisemajanduse kogutoodang kahanes 2013. aastal 1,8 protsenti 13,6 miljardi kroonini (1,8 miljardi euroni).

Gröönimaa on võrdlemisi suure autonoomiaga ala, mis kuulub Taani koosseisu ja seal elab umbes 57 000 inimest, neist hääleõiguslikke 40 000.

Majandusmuresid võimendab asjaolu, et ehkki Hiina Gröönimaa maavarasid vägagi himustab, läheb nende kasutuselevõtuga arvatust rohkem aega. Naftahinna langus ja kildagaasi tootmise laienemine USA-s on kahandanud huvi Gröönimaa ümbruse meredest nafta puurimise vastu.

Sestap oli valimiskampaania keskendunud majanduse mitmekesistamisele ja kalandustulude suurendamise võimalustele, aga ka tärkavale turismitööstusele.

«Gröönimaa majanduse staatus on väga nukker ja miski ei viita, et see edaspidi paremaks läheks,» ütles piirkonna majandusnõukogu esimees Torben Andersen Taani uudisteagentuurile Ritzau.

Peaminister Hammondi sotsiaaldemokraatide juhitud valitsus tuli võimule Taanist kiire lahkulöömise platvormilt, mille eelduseks olid kliima soojenemisega kättesaadavamaks muutuvad rikkalikud maavarad.

Ministri ametiaeg jäi aga lühikeseks korruptsiooniskandaali tõttu. Selgus, et ta kulutas eralendudele ja oma pereliikmete hotellikohtadele 106 000 Taani krooni.

Skandaali tõttu astus oktoobris tagasi mitu ministrit ja parlament otsustas korraldada ennetähtaegsed valimised.

Kõigest hoolimata võitis Siumut reedestel valimistel 34,3 protsenti antud häältest, vasakpoolne Inuyt Ataqatigiit (IA) kogus 33,2 protsenti, vahendas Taani uudisteagentuur Ritzau.

Kuid mõlemad erakonnad said 31-liikmelises parlamendis 11 kohta, mis tähendab Siumutile suurt väljakutset enamuse moodustamisel.

Tulemused tähendavad, et koalitsiooni moodustamisel on suur kaal ka populistlikul Partii Naleraqil (11,6%) ja paremtsentristlikel Demokraatidel 11,8%).

Hammondi mantlipärijaks Siumuti eesotsas on endine politseinik Kim Kielsen, kes tõotas oma kampaania ajal võidelda korruptsiooni ja nepotismiga.

«On suurepärane tunne, et inimesed usaldasid mind ja hääletasid minu poolt, see on suur vastutus ja ma pean olema selle vääriline,» lausus Kielsen Gröönimaa ringhäälingule (KNR).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles