Taiwani peaminister astus pärast kohalike valimiste kaotust tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani peaminister Jiang Yi-huah teatas täna oma tagasiastumisest.
Taiwani peaminister Jiang Yi-huah teatas täna oma tagasiastumisest. Foto: SCANPIX

Taiwani peaminister astus täna tagasi seoses valitseva Rahvusliku Rahvapartei ehk Guomindangi lüüasaamisega saare seni kõige suurematel kohalikel valimistel.

Jiang Yi-huah teatas oma tagasiastumisest lühikesel pressikonverentsil, öeldes, et võtab poliitilise vastutuse oma Pekingi-sõbraliku erakonna suure kaotuse eest. Mitteametlike tulemuste kohaselt kaotas Rahvapartei Taiwani kuuest omavalitsusest viies.

Jiangi sõnul võttis president Ma Ying-jeou tema lahkumispalve vastu.

«Rahvas ei ole valitsuse tegevusega rahul ning see kajastus ka hääletuse tulemustes. Seega ma otsustasin võtta poliitilise vastutuse ja esitada lahkumispalve, mille president Ma vastu võttis,» lausus ta.

Rahvaparteid kimbutavad kasvav hirm Hiina mõju kasvu ees ja aeglustuv majandus. Kohalikes valimistes nähakse lakmustesti 2016. aasta presidendivalimiste eel, kus Hiina-poliitika on põhiteemaks.

2008. aastal Pekingi-sõbraliku platvormiga võimule tulnud Ma peab oma teise valimisperioodi lõppedes ameti maha panema.

Taiwan ja Hiina lõhenesid 1949. aasta kodusõja järel, kuid Peking peab saart endiselt oma territooriumi osaks, lubades selle vajadusel jõuga ühendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles