Leedus valmis maailma suurim mündipüramiid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püramiidi ehitamiseks kulus 1 000 935 Leedu ühesendist.
Püramiidi ehitamiseks kulus 1 000 935 Leedu ühesendist. Foto: SCANPIX

Leedulased eemaldasid laupäeval Leedu Panga rahamuuseumis Vilniuses katte miljonist mündist ehitatud rahapüramiidilt, mis selle autorite sõnul on maailma suurim

Veidi üle meetri kõrguse püramiidi kokkupanekuks kulus ligi kolm nädalat. Püramiidis on raha 10 000 liti ehk 2900 euro väärtuses.

Idee algatajate Vytautas Jakstase ja Domas Jokubauskise sõnul jäetakse projektiga hüvasti Leedu oma raha litiga, mille 1. jaanuaril vahetab välja euro.

«Me ületasime kindlasti maailmarekordi. Seni suurim sarnane püramiid oli ehitatud 600 000 mündist,» ütles 26-aastane Jokubauskis.

«Algul plaanisime koguda pangetäie ühesendiseid. Ent siis kogusime aina edasi ning mõtlesime, et sihime püramiidi ja maailmarekordit,» ütles Jakstas BNSile.

Püramiidi ehitamiseks kulus 1 000 935 Leedu ühesendist. Püramiidi ehitas paarkümmend vabatahtlikku ja selleks kulus veidi alla kolme nädala. Püramiid on 1,13 meetrit kõrge ja kaalub 831 kilogrammi.

Leedu läheb aastavahetusel 19. riigina üle Euroopa ühisvaluutale eurole. Leedu põhjapoolne naabermaa läks eurole üle 2014. aasta algusest. Eestis tuli ühisraha käibele aastal 2011.

Rahapüramiidi kõik mündid on kavas annetada Mstislav Rostropovitši heategevusfondi andekate laste toetuseks.

Leedulased ise on eurole ülemineku suhtes lõhenenud – seda toetab 47 ja vastu on 49 protsenti riigi elanikest, ilmnes septembris avaldatud Eurobaromeetri uuringust. Inimeste põhilised hirmud olid seotud hinnatõusuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles