Hiina ei lubanud Briti parlamendisaadikuid Hongkongi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Hongkongis
Meeleavaldajad Hongkongis Foto: SCANPIX

Rühmale Briti seadusandjatele, kes uurivad Suurbritannia suhteid Hongkongiga, anti teada, et Hiina ei luba neil Ühendkuningriigi endist kolooniat külastada, ütlesid saadikud pühapäeval.

Parlamendi väliskomisjon on vaatluse alla võtnud Londoni suhted Hiina erihalduspiirkonnaga viimase 30 aasta jooksul alates 1984. aasta ühisdeklaratsioonist, mis panid paika Hongkongi üleandmise 1997. aastal.

Parteiülese komisjoni juht Richard Ottaway ütles, et ta esitab esmaspäeval palve korradada parlamendis sellise olukorra arutamiseks debatt.

11-liikmeline komisjon kavatses külastada Hongkongi aasta lõpus.

«Hiina valitsus on viimastel nädalatel ja kuudel avaldanud vastuseisu uurimisele,» ütles komisjon avalduses.

«Hiina saatkond teatas mulle, et kui me püüame reisida Hongkongi, siis meil ei lubata siseneda,» ütles Ottaway.

Hongkongis on alates 28. septembrist kestnud protestid vabade valimiste toetuseks. Demonstrandid nõuavad õigust oma juhte ise valida. Neid ei rahulda Pekingi otsus viia 2017. aastaks sisse muudatus, mille kohaselt saavad Hongkongi elanikud hääletada kandidaatide üle, mille sõelub välja Pekingi-meelne komitee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles