Vene politoloog: Moldova pöördub ELi ja Rumeenia kursile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova valimiskast.
Moldova valimiskast. Foto: SCANPIX

Moldovas parlamendivalimiste järel tekkiv poliitiliste jõudude vahekord näitab, et riik hakkab lähenema Euroopa Liidule, sealhulgas Rumeeniale, leiab Vene politoloog Jevgeni Mintšenko.

«Oletan, et tekib kreen ELi suunas ning hakatakse liikuma Rumeenia poole. Kui erakonda Kodumaa poleks valimistelt maha võetud, olnuksid tulemused teistsugused. Siis oleksid enamuse saanud Venemaaga koostööd toetavad jõud. Kuid kuna erakond, millel oli arvamusküsitluste järgi 10-12-protsendine toetus, kõrvaldati otsitud ettekäändel valimistel, siis tekkis praegune seis,» ütles rahvusvahelise poliitilise ekspertiisi instituudi peadirektor Mintšenko täna Interfaxile.

«Mis puutub valimistesse, siis on teatud küsitavusi hääletusprotseduuri osas. Chișinăus oli ebatüüpiliselt kõrge osalusprotsent, mis viib mõtte võimalikule korrektsioonile, samuti see, missuguseid raskusi tekitati Venemaal töötavatele moldovlastele. Pluss jõurühmade olemasolu nõndanimetatud läänemeelsetes erakondades ning kui midagi ei õnnestu poliitilisel teel saavutada, ei saa välistada jõu kasutamist,» ütles politoloog.

Pärast pühapäevastel valimistel antud häälte ülelugemist 88 protsendis valimisjaoskondadest, oli Euroopa-meelne koalitsioon kogunud 44,4 protsenti häältest kahe venemeelse partei 39,5 protsendi vastu. Enim hääli oli kogunud venemeelne Moldova Sotsialistide Partei 21,64 protsendiga häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles