Snowden kutsus ÜROd kaitsma inimeste privaatsust ja õigusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Snowden esines Rootsi parlamendis videosilla vahendusel.
Snowden esines Rootsi parlamendis videosilla vahendusel. Foto: SCANPIX

Alternatiiv-Nobeliks nimetatud Õiglase Eluviisi auhinna üks kahest tänavusest laureaadist Edward Snowden kutsus videosilla kaudu esinedes ÜROd pakkuma välja uusi meetmeid üksikisikute privaatsuse ja inimõiguste kaitsmiseks.

Auhind tunnustab paljude inimeste tööd, mitte ainult viimastel aastatel, vaid aastakümnete vältel, ütles USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine alltöövõtja Snowden.

«Ma loodan, et hoolimata kõigest sellest, mida me eelmisel aastal saavutasime, saame me kõik aru, et see on alles algus,» ütles Snowden pöördumises auhinna üleandmise tseremooniale Rootsi parlamendis, lisades, et ta saab selle tunnustuse vastu võtta ainult kollektiivselt.

Snowden, kes varjab end Venemaal pärast NSA dokumentide ajakirjanikele lekitamist 2013. aastal ning seisab kodumaale naasmise korral silmitsi kuni 30-aastase vangistusega, kinnitas, et ei kahetse tehtut.

Snowdeni sõnul panid ajakirjanikud, kirjastajad ja aktivistid väga palju kaalule ning paljud neist ei saanud koju minna, kuna kartsid vahistamist.

«Need on asjad, mis tõenäoliselt peatselt ei muutu. Kuid nad on seda väärt,» ütles ta. «Kogu see hind, mida me oleme maksnud, ohvrid, mida oleme toonud, ma usun, et me teeme seda uuesti.»

«Teha on nii palju ja üheskoos me ka saavutame selle,» ütles Snowden, pälvides ovatsioonid.

Snowden jagab oma auhinda Briti ajalehe The Guardian ajakirjaniku Alan Rusbridgeriga.

Veel võitsid rahalise auhinna inimõigusaktivistid Asma Jahangir ning Basil Fernando ning USA keskkonnaaktivist ja kirjanik Bill McKibben.

Auhinnafond oli poolteist miljonit rootsi krooni ehk 164 157 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles