Lõuna-Korea püstitab Põhja-Korea piirile taas tuledes jõulutorni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutuledega ehitud torn kahe Korea piiri lähistel Aegibongi mäel 2010. aastal.
Jõulutuledega ehitud torn kahe Korea piiri lähistel Aegibongi mäel 2010. aastal. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kiitis heaks kristliku ühenduse plaani püstitada ja ehtida Põhja-Korea piiri lähedale suur jõulupuukujuline torn, kuigi see pälvib kindlasti Põhja-Korea meelepaha.

Käesoleva aasta augustis lammutas Lõuna-Korea kahe Korea piiri lähedal Aegibongi mäel 43 aastat seisnud jõulutorni. Sõjavägi väitis, et ei teinud seda mitte ideoloogilistel põhjustel vaid seetõttu, et torn oli muutunud varisemisohtlikuks. 

Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas täna, et kiitis heaks uue jõulupuu paigaldamise ja ehtimise samas piirkonnas kaheks nädalaks alates 23. detsembrist, et aidata kaasa rahule.

Ministeeriumi kõneisik Kim Min-seok ütles, et heakskiidu eesmärk on tagada riigis usuvabadus.

Põhja-Korea on kinnitanud, et jõulupuu püstitamisel saab olema katastroofiline mõju, jõulutuled on Pyongyangi kinnitusel aga halastamatu psühholoogilise sõja vahend, mille eesmärgiks on tekitada pingeid ja provotseerida relvastatud konfliktidele.

Soulis baseeruv Korea Kristlik Nõukogu kinnitas, et võtab üheksa meetri kõrguse puu maha pärast kaht nädalat.

43 aastat seisnud vanal tornil ei ole mitte igal aastal jõulutulesid süüdatud. 2004. aastal otsustati, et pingete tõttu on parem seda mitte teha ja uuesti ehiti see alles 2010. aastal. Torn jäi pimedusse ka 2001. ja 2013. aastal. 

Ametlikult valitseb ka Põhja-Koreas usuvabadus, ent tegelikkuses on lubatud vaid ametlikut tunnustatud äärmiselt riigitruud usuühendused, mida kasutatakse sageli propagandaeesmärkidel, et näidata usuvabaduse olemasolu. 

Siiski praktiseerivad Põhja-Korea elanikud religiooni põranda all, ent sellega riskivad nad repressioonide ohvriks langemisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles