Gazpromi juht: Venemaa ehitab uue gaasijuhtme läbi Türgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi juht Aleksei Miller (vasakul) ja Türgi energiafirma juht Mehmet Konuk allkirjastasid eile Türgis dokumendid, mis puudutavad nende edasist koostööd.
Gazpromi juht Aleksei Miller (vasakul) ja Türgi energiafirma juht Mehmet Konuk allkirjastasid eile Türgis dokumendid, mis puudutavad nende edasist koostööd. Foto: SCANPIX

South Streami gaasijuhtme rajamise projekt on surnud ja me ehitame uue juhtme läbi Türgi, kinnitas Venemaa riikliku gaasifirma Gazpromi juht Aleksei Miller pärast president Vladimir Putini vastavasisulist avaldust. 

«Projekt on suletud, sellega on kõik,» kinnitas Miller uudisteagentuur Reuters teatel.

Miller rääkis Venemaa uudistekanalile RT, et South Streami asemel rajavad nad nüüd gaasitoru, mis kulgeb Venemaalt läbi Türgi ja ulatub Kreeka piirile, mistap annab ka see Gazpromile ligipääsu Euroopa turule.

Gaasitoru läbilaskevõime saab olema 63 miljardit kuupmeetrit. Türgi on Venemaa jaoks suuruselt teine gaasitarbija, esikohta hoiab Saksamaa.

Praegu saab Türgi Venemaalt gaasi läbi Blue Streami nime kandva torjuhutme. Türgi ja Venemaa riigipeade kohtumise järel kinnitas Putin, et selle kaudu tuleva gaasi hulka suurendatakse kolme miljardi kuupmeetri võrra ja tarnitud gaasi hinda alandatakse kuue protsendi võrra.

Putin teatas eilsel visiidil Türki, et gaasitoru projekt South Stream peatatakse Euroopa Liidu vastuseisu tõttu. Ta süüdistas projekti valmimise takistamises ka Bulgaariat. 

South Streami gaasitoru oleks pidanud hakkama tööle 2015. aastal ja kulgema Musta mere põhja mööda Bulgaariasse ning sealt edasi Kesk-Euroopasse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles