Venemaa näeb reaalset võimalust Ukrainas sõja lõpetamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistid sundisid vangi võetud valitsusvägede sõdureid augustis Ukraina isesisvuspäeval tänavatel kõndima ja mõnitasid neid.
Donetski separatistid sundisid vangi võetud valitsusvägede sõdureid augustis Ukraina isesisvuspäeval tänavatel kõndima ja mõnitasid neid. Foto: SCANPIX

Venemaa asevälisministri Grigori Karassini sõnul on nüüd avanenud reaalne võimalus Ukraina kodusõja lõpetamiseks - Venemaa eelistab Ukraina konflikti nimetada just nimelt kodusõjaks.

Euroopa Parlamendis 8. Vene foorumil ettekandega «Teine külm sõda: kas see tuleb tulisem?» esinenud Karassin nimetas esimesteks sammudeks konflikti reguleerimise poole Minski protokolli ja relvarahumemorandumit, mida tuleb vääramatult järgida.

«Need dokumendid annavad võtmeraamid teel kriisi rahumeelse lahenduseni, alus, mis lubab käivitada kaasavat dialoogi leidmaks teid rahvusliku leppimise saavutamiseks, riigi poliitilise tuleviku ja konstitutsioonilise korralduse arutamiseks,» selgitas Karassin.

Tema sõnul pooldab Venemaa Kiievi pidevat otsedialoogi Donetski ja Luganskiga seal toimunud valimiste kontekstis ning on valmis igakülgselt kaasa aitama Ukraina rahva ees seisvate probleemide lahendamiseks soodsate tingimuste loomisel.

«Ukraina ühiskonna lõhenemise ärahoidmise, Euroopa julgeoleku tugevnemise huvides on äärmiselt oluline, et Ukraina säilitaks oma blokivälise staatuse,» lisas Vene diplomaat.

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja OSCE - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled muuhulgas lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles