Moskva ei sõlmi Lõuna-Osseetiaga nii siduvat lepet nagu Abhaasiaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. novembril toimus Tbilisis protestiaktsioon, kus üle 30 000 opositsiooni toetaja näitas oma meelsust Venemaa Gruusia-poliitika suhtes.
15. novembril toimus Tbilisis protestiaktsioon, kus üle 30 000 opositsiooni toetaja näitas oma meelsust Venemaa Gruusia-poliitika suhtes. Foto: SCANPIX

Venemaa ei valmistu Lõuna-Osseetiaga sõlmima mingeid seesuguseid dokumente, nagu Moskva allkirjastas eelmisel nädalal Abhaasiaga, teatas Venemaa välisministeeriumi kõneisik Aleksandr Lukaševitš.

«Meie jaoks on see eraldiseisev välispoliitiline suund, millel puudub range seotus Abhaasia suunaga. Jutt ei pea tingimata käima taolistest dokumentidest Lõuna-Osseetiaga nagu leping. On olemas teisigi suhete arendamise vorme,» ütles Lukaševitš teisipäeval teabetunnis.

Tema sõnul võib jutt käia lepetest, mis sõlmiti 2008. aastal.

«Meile teevad muret Thbilisi püüded näidata hiljuti sõlmitud Venemaa ja Abhaasia lepingut liitlassuhetest ja strateegilisest partnerlusest mingisuguse ohuna Genfi diskussioonidele,» lisas Lukaševitš.

Vene president Vladimir Putin ja Abhaasia liider Raul Hadžimba allkirjastasid novembri lõpus Sotšis liitlassuhete ja strateegilise partnerluse leppe, mis seob isehakanud vabariigi tugevamalt Venemaa külge ning kindlustab Moskva kontrolli piirkonna üle.

Gruusia nimetas kokkulepet veel üheks sammuks anneksiooni suunas ning hoiatas, et see kahjustab püüdeid suhete normaliseerimiseks Moskvaga.

Vene väed on Abhaasias alates Moskva-poolse tunnustuse andmisest piirkonnale 2008. aasta Gruusia sõja järel. 24. novembril allkirjastatud kokkuleppega viiakse Vene ja Abhaasia väed ühise juhtimise alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles