Postimees Brüsselis: Ukrainal seisab ees keeruline teekond

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

See, kas Ukraina esitab taotluse NATOga liitumiseks või mitte, on Ukraina enda otsustada, rõhutas alliansi peasekretär Jens Stoltenberg pärast NATO-Ukraina nõukogu kohtumist.

Brüsselisse kogunenud NATO välisministrid pidid oma Ukraina kolleegiga vestlema videosilla vahendusel, sest Pavlo Klimkin valmistub Ukraina parlamendis täna toimuvaks hääletuseks. Kuigi ülemraada kinnitas Arseni Jatsenjuki möödunud nädalal uuesti ametisse, pole ülejäänud valitsuskabinet veel moodustatud. Arvatavasti jätkab Klimkin ka edaspidi siiski välisministrina.

«Me kõik mõistame parlamentide tähtsust demokraatlikes riikides. Seetõttu mõistame, miks välisminister Klimkin ei saa siin isiklikult kohal olla,» ütles Stoltenberg pärast nõukogu kohtumist ajakirjanikele.  

Stoltenbergi sõnul näitasid hiljutised parlamendivalimised Ukrainas, et riik on valinud demokraatia, ühtsuse ja integreerumise Euroopaga. «Olukorras, kus Venemaa jätkab tahtlikult Ukraina destabiliseerimist, avaldab NATO kindlat poliitilist toetust Ukraina suveräänsusele, iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» märkis peasekretär. «Me toetame Ukraina vabadust otsustada ise oma tuleviku üle ilma välise sekkumiseta.»

NATO peasekretäri sõnul ei sunnita ühtegi riiki alliansiga liituma.

Stoltenbergi sõnul seisab Ukrainal ees keeruline tee, kuid valitsus võib loota NATO toetusele. Konkreetselt nimetas peasekretär NATO toetust Ukraina kaitse- ja julgeolekusektori reformimisel. «Meie partnerlus on tugev ja see muutub veelgi tugevamaks.»

Peasekretäri sõnul ei sunnita ühtegi riiki alliansiga liituma. «Ma austan seda, kui nad (Ukraina - toim) liitumistaotluse esitavad ja ma austan seda, kui nad seda ei tee,» märkis Rasmussen.  

Välisministrite kohtumisel kinnitatud ühisavalduses mõisteti teravalt hukka Venemaa tegevus Ida-Ukrainas. Samuti märgiti, et NATO ei tunnusta kunagi Krimmi poolsaare ebaseaduslikku annekteerimist ning juhiti tähelepanu halvenenud inimõigusteolukorrale poolsaarel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles