Postimees Brüsselis: NATO alustab Afganistanis uut missiooni

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Afganistanis.
USA sõdurid Afganistanis. Foto: SCANPIX

Tuleval aastal alustab NATO koos partnerriikidega Afganistanis uut missiooni, kinnitasid alliansi välisministrid täna Brüsselis toimunud kohtumisel.

Tänavu saab Afganistanis lõpu 2001. aastal alanud NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) lahingmissioon. Küll aga ei lahku NATO ja partnerriigid Afganistanist, jätkates tulevast aastast seal missiooni «Resolute Support». Erinevalt lõppevast missioonist, mis on NATO jaoks ajaloo pikim omataoline, pole tegu aga lahing- vaid väljaõppe- ja nõustamismissiooniga.

Kuigi NATO on uue missiooni ettevalmistamisega tegelenud juba mõnda aega, allkirjastas Afganistani president Ashraf Ghani alles pühapäeval lepingu, mis võimaldab uut missiooni alustada. Leping, mille ratifitseerimine Afganistani parlamendis venis, määratleb edaspidi vägede staatuse. Selle jõustumine võimaldas täna NATO välisministritel kinnitada jätkumissiooni alustamist tulevast aastast.    

Uuel missioonil hakkab osalema umbes 12 000 sõdurit NATO riikidest ja 14st partnerriigist. Võrdluseks, ISAFi raames osales Afganistanis poolsada riiki ja konflikti haripunktis 130 000 sõdurit. «Resolute Supporti» käigus hakkavad sõdurid välja õpetama, nõustama ja abistama Afganistani julgeolekujõude.

Erinevalt lõppevast missioonist, mis on NATO jaoks ajaloo pikim omataoline, pole tegu aga lahing- vaid väljaõppe- ja nõustamismissiooniga.

«Meie riigid on turvalisemad ja Afganistan tugevam,» märkis NATO peasekretär Jens Stoltenberg uue missiooni kohta ajakirjanikele. «Afganistani rahval on nüüd võimalus paremaks tulevikuks. Ja tulevik on nende enda kätes,» lisas Stoltenberg, märkides, et afgaani rahvas on valinud rahu, demokraatia ja stabiilsuse tee.

Eesti on lubanud praeguse lahingmissiooni lõppemise järel toetada aastatel 2015–2017 Afganistani julgeolekujõude 1,5 miljoni USA dollariga. Samuti jätkavad Afganistanis Eesti politseieksperdid ning edasi minnakse ka arengukoostöö projektidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles