Gruško: NATO mittelaienemine oli Vene-NATO alusdokumendi nurgakivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško.
Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško. Foto: SCANPIX

Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško kummutas vestluses ajakirjanikega alliansi esindajate väite, nagu poleks Venemaa ja NATO vahel olnud kokkulepet alliansi Ida-Euroopasse mittelaienemisest.

«Niisugune kokkulepe on fikseeritud Vene-NATO alusdokumendis, see on üldse selle dokumendi keskne element, kõige tähtsam osa, mis keelab NATO-l paigutada märkimisväärseid lahingujõudusid tema uute liikmete territooriumile,» selgitas Gruško, kommenteerides teisipäeval toimunud kohtumist NATO riikide välisministritega.

Tema hinnangul mõistab NATO «selle probleemi teravust, kuid püüab seda lahendada selle punkti mittetäitmise teel, samuti selle asja tuuma peitmiseks uute terminite leiutamise teel».

«Mina ei näe katkematul pideval rotatsioonil ja lahingujõudude alalise paigutuse vahel mingit vahet,» ütles Vene diplomaat.

«Ja me näeme, et NATO kasvatab pingeid neis regioonides, kus pole olnud mingit objektiivset vajadust ülirelvastatuse järele. Balti regioon on ajalooliselt olnud alati kõige rahulikum,» sõnas Gruško.

«Seal ei ole kunagi olnud ei territoriaalseid vaidlusi ega pretensioone, mistõttu see, mida NATO täna teeb, on tõsine muutus halvemuse poole, seda nii regionaalses kui ka üleeuroopalises mõõtmes,» leidis Vene diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles