Soome ja Hollandi politsei ühisoperatsioonis leiti 26 miljoni eurone narkoladu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi politseinikud
Hollandi politseinikud Foto: SCANPIX

Soome ja Hollandi politseinikud said ühisoperatsiooni käigus kätte enam kui 1800 kilogrammi hašišit, mille koguhind tänavakaubanduses oli hinnanguliselt 18 miljonit eurot.  

Politseinikud leidsid narkootikumide lao Hollandist, pannes piiri keelatud ainete laialiveole, vahendas Ilta-Sanomat.

Lisaks hašišile leiti sealt toorainet 330 amfetamiinikilo valmistamiseks. Valmistoodangu hind tänavakaubanduses oleks Soomes olnud ligi 8,4 miljonit eurot.   

Kuriteos kahtlustatavaid inimesi on 33, kellest 19 viibib vahi all. Protsesse, kus on arutatud kahtlustatavate võimalikke vahistamist, on seni olnud 97.  Need kõik on toimunud Soomes.

Organisatsioon oli rahvusvaheline. Sinna kuulusid Soome, Prantsuse, Belgia, Hollandi, Eesti, Leedu, Somaalia, Egiptuse, Iraagi ja Iraani kodanikke.

Suuroperatsioon algas kevadel. Soome politseinikel oli hais ninas, et Hollandis tegutseb suur hulgiladu, kust müüakse narkootikume importivatele organisatsioonidele. Kahtluste järgi jõudsid narkootikumid sealt ka Soome.

Narkootikume importinud organisatsioon oli jõudnud neid sõiduautode abiga edasi toimetada. Esimese Soome jaoks mõeldud narkokoguse pidasid märtsis kinni Poola politseinikud. Teine partii saadi mais kätte Soomes.  

Mõlemal korral oli kuritegudes kahtlustatavatel inimestel kaasa 15 kilo amfetamiini ja 10 000 ecstasy tabletti. Kahe laadungi koguhind tänavakaubanduses oleks olnud 1,5 miljonit eurot.  

Kuritegudes kahtlustatavad inimesed saatsid kullerteenuseid pakkuva firma kaudu ligi 3000 Subutexi tabletti Prantsusmaalt Soome. Tamperes jõuti maha müüa ligi 2000 tabletti, ülejäänud võeti ära kolmelt soomlaselt.

Lisaks sellele jõudis kuritegelik jõuk leppida kokku 100 000 Subutexi tabletti importimises, kuid politsei jõudis enne vahele. Selle laadungi hind tänavakaubanduses Soomes oleks ulatunud 4 miljoni euroni.

Organisatsiooni sees oli palju vägivallatsemist erinevate rahvusgruppide vahel. Narkootikumide nö importijad kahtlustasid siseringi vargusi, kuid tegelikult oli kadunud koguste puhul tegemist politseinike konfiskeeritud kogustega. Asjaolude väljaselgitamiseks võtsid rühma liikmed mõne kaaslase või tema pereliikme kinni, ka leidis aset ähvardamist.      

Põhilise uurimise viisid läbi Amsterdami politsei ja Soome keskkriminaalpolitsei. Nendega tegid kaastööd Leedu, Poola, Belgia ja Prantsusmaa politseinikud ning Europol ja Eurojust.

Eeluurimismaterjalid on valmis ja need on antud edasi prokuratuuri. Prokuröril on süüdistuse esitamiseks jaanuari alguseni aega. Kõik kohtuistungid toimuvad Soomes.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles