Leedu politsei uurib koolilapsi Vene militaarlaagritesse saatvat võrgustikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu koolilapsed 9. mail sõjaveteranidele punaseid nelke andmas.
Leedu koolilapsed 9. mail sõjaveteranidele punaseid nelke andmas. Foto: SCANPIX

Leedu politsei on korraldanud läbiotsimisi kahes Vilniuse venekeelses koolis. Läbiotsimised on seotud Sofija Kovalevskaja keskkooli ja Vasilijus Kačialovase gümnaasiumi õpilaste sõitudega sõjalis-patriootlikesse laagritesse Venemaal.

Portaal 15min.lt kirjutab, et õpilaste värbamise ja Venemaale saatmisega võivad olla seotud ka õpetajad ning sellesse võib olla kaasatud ka oluliselt enam koole.

Vilniuse ringkonnaprokuratuuri peaprokurör Ramutis Jancevičius ütles, et ehkki läbiotsimisi korraldati ka kodudes ei ole veel ühtegi kahtlusalust tuvastatud, kellelegi ei ole esitatud süüdistust ning kedagi ei ole võetud vahi alla.

Samuti sõnas ta, et praegu rohkem läbiotsimisi ei toimu, ent tulevikus ei ole need välistatud.

Sel suvel käis Vasilijus Kačialovase gümnaasiumi ajalooõpetaja Roman Abramov koos oma hoolealustega sõjalises laagris Tatarstanis. Möödunud aastal käisid Sofija Kovalevskaja keskkooli õpilased matemaatikaõpetaja Vitali Kuzborskaga Odessas. Politsei uurib nende ja teiste õpetajate ning koolide administratiivtöötajate võimalikku osalemist värbamisskeemis.

Allikate teatel võib võrgustikuga olla seotud ka teisi Vilniuse koole.

15min.lt teatel võib seni teadaolevast infost välja lugeda, et värbamise ja militaarlaagritesse saatmisega on seotud ka Vene saatkond Vilniuses. Ükski ametnik seda otsesõnu siiski öelnud ei ole.

Leedu peaprokuratuur alustas õpilaste Venemaal laagrites käimisega seoses oktoobris kohtueelset juurdlust teise riigi võimaliku abistamise kohta Leedu-vastases tegevuses.

Juba pikaajaline traditsioon

Sofia Kovalevskaja nimelise keskkooli õpilased võtavad Venemaal korraldatavast militaarlaagrist Sojuz osa igal aastal. Ametlikult väidetakse, et tegemist on spordilaagriga, kus noored inimesed saavad suhelda teistest riikidest pärit eakaaslastega.  

Leedu uudisteportaal sai usaldusväärsetest allikatest teada, et laagrit rahastab Venemaa kaitseministeerium. Lisaks annavad raha Moskva erinevad organisatsioonid, mis on seotud Kremliga.

Igal aastal käivad selles militaarlaagris mitte üksnes Vene sõjaväelasi, vaid ka sõjaväeluure (GRU) ja föderaalse julgeolekuameti (FSB) agente. Nende eesmärgiks on leida andekaid teismelisi, keda saaks kasutada tulevikus Venemaa eriüksustes.     

Tänavu teatas Leedu julgeolekuamet, et nendest laagritest ei võta osa üksnes Venemaa kodanikud, vaid ka Balti riikides elavad etnilised venelased.  

Uudisteportaal 15min uuris välja, et ühel Vene saatkonna töötajal on sugulased kõnealuses keskkoolis. Mullu käis Odessas korraldatud laagris Sojuz 2013 kümme Leedu koolilast, vanuses 15-18 aastat.

Laagrit korraldanud inimesed nimetasid Leedu teismelisi «sõduriteks». Ka need lapsed olid kõik eelpool mainitud kooli õpilased.  Koos nendega viibis seal matemaatikaõpetaja Vitalijus Kuzborskis.

Sel aastal viidi Sojuz 2014 laager läbi hoopis Kõrgõzstanis, kus osales vähemalt kolm Vilniuse koolilast. Suhtlusvõrgustikus Facebook ja Vkonatkte jagasid nad fotosid, kus olid peal Vene dessantväelaste riietes ja hoidsid käes tulirelvi.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles