USA : Islamiriigil on Liibüas sõjalise väljaõppe laagrid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad oma lipuga
Islamiriigi võitlejad oma lipuga Foto: SCANPIX

USA sõjaväeluure andmetel on sunniitlikul terrorirühmitusel Islamiriik Liibüa idaosas sõjalise väljaõppe laagreid.

USA jälgib neis toimuvat ja vajadusel reageerib, edastab YLE.

Lääneriike teeb murelikuks asjaolu, et Islamiriigi võitlejad kasutavad enda huvides Liibüa segast poliitilist olukorda ära.

Liibüas on ebastabiilne alates 2011. aastast, mil pikaajaline diktaator Muammar Gaddafi võimult tõugati ja hukati.

USA Aafrika üksuste juht, kindral David Rodriguez sõnas, et Islamiriik on laiendanud oma tegevust Liibüasse, kus rajati väljaõppelaagrid, milles on paarsada tulevast džihadisti.

Rodriguez lisas, et USAl ei ole veel plaanis neid laagreid rünnata.

Islamiriik vallutas suuri alasid Iraagis ja Süürias, kus kuulutati välja kalifaat. USA koos kohalike relvaüksustega on korraldanud Islamiriigi vastu mitmeid maa- ja õhurünnakuid.

Lääne politoloogid sõnasid umbes nädal tagasi, et Islamiriik ei piirdu vaid Lähis-Ida aladega, vaid võitlejaid huvitab ka Põhja-Aafrika.

Asjatundjate sõnul on suur tõenäosus, et 150 000 elanikuga Ida-Liibüa linn Derna vallutatakse varsti Islamiriigi poolt.

Islamiriigi juht Abu Bakr al-Baghdadi kutsus Põhja-Aafrikas ja Araabia poolsaarel tegutsevaid džihadiste vanduma Islamiriigile truudust.

USA välisministeeriumi andmetel on Liibüas tegutsev pühasõdalaste grupeering juba Islamiriigile oma poolehoiust teada andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles