Tadžikistanis vahistati kuu ajaga 46 Süüriasse teel olnud äärmuslast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud tervitavad al-Qaeda liikmeid Loode-Süürias Iblibi lähistel.
Kohalikud tervitavad al-Qaeda liikmeid Loode-Süürias Iblibi lähistel. Foto: SCANPIX

Tadžikistani loodeosas võeti vahi alla 46 Süüriasse teel olnud inimest, keda kahtlustatakse kavatsuses liituda Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu võitlevate äärmusrühmitustega, ütlesid võimud neljapäeval.

Vahistamised algasid 26. septembril, kui Tadžikistani loodeosa Sugdi vilajetis algatati vastavad kriminaalasjad.

«26. septembril algatatud kriminaaljuhtumi uurimise käigus võeti vahi alla 46 inimest, keda kahtlustatakse kuulumises keelatud erakondadesse ja organisatsioonidesse ning kavatsuses liituda Süüria sõjategevusega,» ütlesid Tadžikistani Sugdi provintsi prokuratuuri esindajad.

Kriminaalasi algatati seoses kriminaalse koosluse loomise ja «isikute seadusvastase osalusega relvastatud rühmitustes, relvakonfliktides või välisriikide sõjategevuses», öeldi avalduses.

Tadžikistanis kogus 2010. aastal kuulsust äärmusrühmitus Jamaat Ansarullah, kui riigi suuruselt teises linnas Hudžandis õhiti kohaliku politseijaoskonna ees autopomm. Plahvatuses hukkus kaks politseinikku ja haavata said 20 inimest.

Riigi eriüksuste varasema teate kohaselt on opositsioonivägedega Süürias liitunud vähemalt 300 tadžikki ja nendest 50 on hukkunud.

Sugdi vilajett paikneb Tadžikistani, Usbekistani ja Kõrgõstani ühendavas Fergana orus, mida peetakse erinevate Kesk-Aasia äärmusrühmituste kantsiks.

Provintsis baseerub enamus Türkmenistani Islamiliikumise, Moslemivennaskonna haru Hizb ut-Tahriri ja teiste äärmuslike liikumiste tadžiki rahvusest liikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles