Professor: Rootsi erakorraliste üldvalimiste teemaks kujuneb sisseränne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven
Rootsi peaminister Stefan Löfven Foto: SCANPIX

Rootsi erakorralistel parlamendivalimistel järgmisel kevadel saab üheks keskseks teemaks sisseränne, ennustab Åbo Akademia riigiteaduste professor Lauri Karvonen.

«Ei oska öelda, millise seisukoha erakonnad võtavad. Immigratsioonikeskustelu on oluliselt muutunud. Siiani keelatud küsimus Rootsi võimalikust valulävest, mida ei tohiks ületada, saab oletatavasti valimiste üheks teemaks,» rääkis ta STT-le.

Rootsi Demokraadid on öelnud, et teevad üldvalimistest sisserännet puudutava referendumi.

Karvonen usub aga, et valimiste põhiteemaks saab siiski see, kuidas valitsust moodustada.

Rootsis on traditsiooniliselt kasutatud nö blokkide valimisi, kus erakonnad avalikustavad valitsusprogrammi ja ettepanekud valitsuse koosseisu kohta juba enne valimisi. Nüüd aga kerkisid valimisliitudest väljapoolt esile Rootsi Demokraadid ning kumbki blokk valimistel selget edu ei saavutanud.     

«Rootsis on väga kaua välditud ideed, et valitsust saaks moodustada ka teisiti kui üksnes nende liitude alusel. Nüüd, kui blokkide poliitika on kukkunud läbi, ei saa minu arvates  neid arutelusid vältida. Parteid peavad mingil moel seisukoha võtma.»

Professori oletusel tahavad erakonnad endiselt jätta muljet, et pole valmis koostööks Rootsi Demokraatidega.

Ka NATO küsimus võib kerkida esile, kuid mitte põhiteemana. «Rootsi erakondadel on tõenäoliselt arusaam, et sellega valimisi ei võideta. Traditsiooniliselt on olnud nii, et kaitse- ja välispoliitikaga valimisi ei võideta siis, kui riigis pole tõeliselt tõsist julgeolekukriisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles