Putini aastakõne: Krimm on Venemaale nagu Jeruusalemma Templimägi juutidele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Täna esines Venemaa president Vladimir Putin Föderatsiooninõukogu ja riigiduuma saadikute ees traditsioonilise aastat kokku võtva kõnega. Seekordse kõne algus keskendus Krimmi sündmuste olulisuse rõhutamisele ja Ukraina riigipöörde hukkamõistmisele.

12:10 Rahvahulga kasvuga seoses saab meil peagi olema lisaks 2,5 miljonit kooliõpilast. Peame tagama neile huvihariduse. Tervishoid, haridus ja sotsiaalhoolekanne peavad olema meie jaoks prioriteedid.

12:05 Tuleb langetada ka suremust, mistap kuulutan 2015. aasta südame veresoonkonna haigustega võitlemise aastaks. Olulist rolli tervislik eluviiside arendamisel on mänginud ka Sotši olümpia, tänan kõiki korraldajaid. Tahan tänada ka meie parasportlasi.

12:02 Rahvastikuteadlased on ennustanud Venemaa rahvaarvu langust, ent viimasel ajal on näha, et see kasvab. Kasvab see ka Krimmi elanike arvu võrra. Krimmi elanikele lubatakse täiendavaid lastetoetusi. 

«ÜRO eksperdid ennustasid meile 2000. aastate algul demograafilise languse jätkumist. Prognooside kohaselt pidi meie riigi rahvaarv 2013. aasta lõpuks kahanema 136 miljonini. Selle aasta 1. jaanuari seisuga oli Venemaa rahvaarv peaaegu 144 miljonit,» ütles Putin.

Ta tõdes, et seda on ÜRO prognoositust kaheksa miljonit enam.

«2014. aasta lõpuks peaks Venemaa rahvaarv koos Krimmi elanikega ületama 146 miljonit inimest,» lisas ta.

11:58 Peame keskenduma insenerihariduse kvaliteedile, et nad oleksid otseselt seotud oma tööstusharudega ja töötaksid oma valdkondades. 2020. aastaks peaks Venemaa parimates ülikoolides olema võimalik õppida kõiki olulisemaid erialasid, mis panustavad riigi arengusse. 

11:53 Kaitse-eelarve ja kaitsetööstuse rahadega seotud korruptsioon on otsene oht riiklikule julgeolekule ja see on praktiliselt sama mis terrorism. Venemaalt küsitavad hinnad on meeletult kasvanud ja see ei ole seotud mitte ainult inflatsiooniga. Kaitsekulutuste kontrolli tuleb tugevdada ja tuleb kontrollida koostööpartnerite usaldusväärsust.

11:48 On aeg loobuda totaalsest kontrollist ettevõtluse üle.

11:35 Venemaale on olulised usuvabadus, püüdlus tõe poole, töö. Aus töö ja vaba ettevõtlus kuuluvad kokku konservatiivsete väärtustega nagu patriotism.

11:33 Venemaa peab keerulistel aegadel suutma tagada hea ettevõtluskeskkonna ja olema avatud maailmale, investeeringutele ning ühisprojektidele. Parim vastus välisele survele ja sisemistele probleemidele on anda oma kodanikele võimalus endid arendada. 

11:32 Venemaa ei kavatse osaleda võidurelvastumises, ent riigi kaitsevõimekust parandatakse.

11:31 Keegi ei suuda saavutada sõjalist üleolekut Venemaa suhtes.

12:27 Sanktsioonid Venemaa vastu ei ole lihtsalt Ühendriikide närviline reaktsioon Krimmi kevadele (Putin nimetab Krimmi annekteerimist nii – toim). Ükskõik, mida võidaks tuua põhjenduseks, et püüda vähendada Venemaa mõjujõudu. Sanktsioonid oleks tulnud nagunii. 

12:24 Rahvusvahelist õigust ei saa muuta vastavalt kellegi huvidele.

12:22 On oluline toetada Ukraina majandust, aga mitte seda politiseerida. Ei ole näha, et lääs tahaks Ukrainat tegelikult aidata.

11:21 Moskva ei allu Ukraina küsimuses mõtlematult lääne survele. Ukraina ja Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe sõlmimisel puudus dialoog.

11:16 Kuidas saab toetada vägivalda, tapmist... Odessas? Kuidas saab toetada tapmist Kagu-Ukrainas? Ma olen kindel, et Ukraina elanikud annavad neile sündmustele õiglase hinnangu.

11:14 Venemaa on toetanud Ukrainat suveräänsusprotsessis ning sellesse ka panustanud. Meie positsioon ei ole muutunud. Igal riigil on õigus ehitada oma majandust ja julgeolekut ja Venemaa austab seda. Jah, me oleme hukka mõistnud sõjalise riigipöörde ja see, mida me praegu näeme, kinnitab meie positsiooni õigsust.

11:13 «Krimmi poolsaar, Korsun, Hersones, Sevastopol on Venemaale nagu Jeruusalemma Templimägi judaismi ja islami järgijatele.»

11:12 «Krimmis elavad meie inimesed,» rõhutas Putin ja rääkis, kuidas poolsaar on seotud Vene rahvuse hingelise pärandiga.

11:11 «Me ei saa jätta rääkimata ajaloolistest sündmustest,» jätkas Putin ning kirjeldas, kuidas Krimmis suudeti korraldada rahva tahet väljendanud referendum, millega poolsaar ühendati taas Venemaaga.

11:09 «Kallid Föderatsiooninõukogu ja riigiduuma liikmed, Venemaa kodanikud,» alustas Putin ja rääkis, kuidas tänane sõnum saab olema seotud tugevalt praeguste keeruliste aegadega, mille keskel elatakse. «Üle kõige tahan ma tänada teid ühtsuse toetamise eest,» sõnas ta. Sel aastal on Venemaa seisnud silmitsi katsumustega, millele suudab vastu seista vaid tugev riik, rääkis president. «Venemaa on tõestanud, et suudab kaitsta oma kaasmaalasi.» Sellesisuline sissejuhatus sai saalisviibijailt aplausi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles