Kerry: Venemaa isoleerib end ise oma tegudega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Washington ei taha, et Venema end ise oma tegudega isoleeriks, ütles USA välisminister John Kerry neljapäeval ja kutsus Moskvat appi Ukraina kriisi lahendama.

«Ühendriigid ja riigid, kes toetavad Ukraina suveräänsust ja õigusi ei soovi vastasseisu,» ütles Kerry. «Me ei plaani ega soovi, et Venemaa end ise oma tegudega isoleeriks.»

Kerry saabus Šveitsi Baselisse Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) istungile, mille teemade hulgas on Euroopa julgeolek ja olukord Ukrainas.

USA välisminister ütles enne Vene ametivenna Sergei Lavroviga kohtumist, et «Venemaa jätkab (Ukraina) relvastatud separatistide toetamist ja uute relvadega varustamist» ning rikub sellega «oma rahvusvahelisi ja OSCE raames võetud kohustusi ega täida läbirääkimistel saavutatud ja allkirjastatud kokkulepet».

Venemaal tuleb astuda samme Minski protokolli täitmiseks ja lõpetada Ida-Ukraina vägivalla toetamine, rõhutas ta.

Kerry lisas, et Venemaa peab tooma oma võitlejad ja relvad Ida-Ukrainast ära ning kasutama oma mõjujõudu separatistidele, et saavutada kõigi vangide vabastamine ning OSCE vaatlejate takistuseta juurdepääs.

Ta kutsus Moskvat ka koostööle «kogu rahvusvaheliselt tunnustatud Ukraina-Vene piiri kindlustamiseks ja austamiseks ning lõpetama Krimmi illegaalse okupeerimise».

«Moskval on võimalik usaldus ja suhted taastada, kui ta lihtsalt aitab rahutuid vesi vaigistada,» sõnas Kerry. «Kui reegleid on rikutud, tuleb need uuesti jõustada, mitte ümber kirjutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles