USAs tulistas valgenahaline politseinik järjekordselt tumedanahalist relvastamata meest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA politseinikud
USA politseinikud Foto: SCANPIX

Ajal, mil kogu USAs toimuvad politseivägivalla vastased demonstratsioonid, leidis Arizonas aset uus juhtum, milles valgenahaline politseinik tulistas tumedanahalist relvastamata meest.

Phoenixi politseinik haavas selle nädala teisipäeval surmavalt 34-aastast Rumain Brisboni, edastab presstv.ir.

Mees suri Phoenixi põhjaosas asuvas kortermajas, olles saanud kahest kuulist raskelt vigastada.

Phoenixi politsei edastas pressiteate, milles selgitati, et Brisboni kahtlustati narkootikumide müümises ning relva kandmises.

«Politseinik ütles mitu korda, et kahtlusalune pikali heidaks, kuid ta keeldus seda tegemast, hüüdes ebatsensuursusi. Kartes, et Brisbonil on tõesti relv, tulistas politseinik teda,» seisis teates.

Juhtumi pealtnägijate sõnul oli politsei agressiivne, mitte kahtlusalune mees.

USAs on viimasel ajal olnud mitu juhtumit, milles tumedanahalised isikud on valgenahaliste politseinike tõttu kannatanud ja ka elu kaotanud.

Politsei lasi Missouris maha teismelise afroameeriklase Michael Browni, kasutas New Yorgis kägistamisvõtet, mille tõttu suri astmaatik Eric Garner ning politsei kuulide tõttu hukkus Ohios ka Tamir Rice.

USA justiitsministeerium uurib neid juhtumeid.

Justiitsministri Eric Holderi sõnul on USAs tekkinud kodanike ja politsei vaheline kriis ning usaldamatus, mis nõuab koheseid lahendusi.

USA tumedanahaliste õiguste eest seisva organisatsiooni Malcolm X Grassroots Movement andmetel kaotas näiteks 2012. aastal politseinike, turvameeste ja teiste relvakandmisõigust omavate isikute käe läbi elu 313 tumedanahalist ameeriklast.

Enamikul neil juhtudel ei mõistetud valgenahalist tulistajat süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles