Prantsuse ekspert: natsikurjategija Brunner suri 20 aasta eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austrias sündinud natsikurjategija Alois Brunner.
Austrias sündinud natsikurjategija Alois Brunner. Foto: SCANPIX

Kunagine tagaotsituim natsikurjategija Alois Brunner suri vähemalt 20 aastat tagasi Süürias, ütles tuntud prantsuse natsikütt neljapäeval, lükates ümber hiljutised teated Brunneri surmast 2010. aastal.

Brunner oli pikka aega holokausti ajal toime pandud kuritegude eest tagaotsitavate natside nimekirja tipus. Prantsuse jurist Serge Klarsfeld ütles AFP-le, et Brunner «suri oma voodis, aga 20 või rohkem aastat tagasi».

Klarsfeld võttis sõna natsikurjategijate tabamisele keskendunud Simon Wiesenthali Keskuse esmaspäevasest teadaandest ajendatuna, mille kohaselt on holokausti peamise täideviija Adolf Eichmanni kahetsust mitte tundev parem käsi Brunner peaaegu kindlasti surnud.

Brunner sündis 1912. aastal ning oleks praegu 102-aastane.

Keskuse Jeruusalemma büroo juht Efraim Zuroff ütles, et ühe Saksa luureametniku andmeil suri Brunner «neli aastat tagasi ... Damaskuses», kus talle anti mitu kümnendit varem varjupaik.

Prantsuse uurijad, kes üritasid Brunnerit Natsi-Saksamaa okupatsiooni ajal Prantsusmaal sooritatud kuritegude eest kohtupinki tuua, kaotasid mehe jäljed 1992. aastal Damaskuses, kus ta elas võltsitud isikutunnistuse alusel.

«Me teame, et 1992. aastal viidi ta oma korterist kiirabiautos minema. Tema tervislik seisund oli tol ajal halb ning ma ei usu, et ta elas 2010. aastani,» ütles Klarsfeld Bordeaux's rahvusvahelise konverentsi kõrvalt.

Brunnerit süüdistatakse enam kui 120 000 juudi surmalaagritesse saatmises Teise maailmasõja ajal.

Sõja järel õnnestus Brunneril Saksamaad okupeerivate riikide silmis märkamatuks jääda. Ta töötas kaks aastat valenime all USA okupatsioonivägede heaks. 1954. aastal põgenes ta Egiptusesse ja seejärel Süüriasse, kus üksteisele järgnenud režiimid ta oma kaitse alla võtsid.

Ta oli pikka aega natsiküttide üks peamisi sihtmärke ning elas üle mitu Iisraeli salateenistuse Mossad tapmiskatset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles