Ajaleht: Stubb kaalus suvel valitsuse laialisaatmise võimalust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb
Soome peaminister Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soome peaminister Alexander Stubb rääkis Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et kaalus suvel valitsuse laialisaatmist.

«Mõtlesin sellele enne suviseid valitsusläbirääkimisi ja ka pärast neid ehk siis enne eelarvearutelusid,» rääkis ta.  

Ta kinnitas, et ei kahetse otsust jätkata, kuigi Koonderakonna (Kokoomus) populaarsus on pärast seda vähenenud.   

Stubb valiti juunis Koonderakonna esimeheks ja pärast seda sai temast viiest parteist koosneva valitsuskoalitsiooni juht.

Ta rääkis ajalehele antud intervjuus, et arutas valitsuse võimalikku laialisaatmisest peamiselt erakonnakaaslastega. Veidi oli sel teemal juttu koalitsioonipartneritega. Suurim surve tuli aga väljapoolt.   

«See on ka niisugune amet, kus väljapoolt tuleb nõuandeid rohkem kui küll. Siis antigi igalt poolt nõu, et saada valitsus laiali,» jutustas ta.  

Valitsuse lagunemine oleks toonud kaasa ennetähtaegsed valimised. Augustis oli Koonderakonna populaarsus veidi üle 22 protsendi, eile avaldatud värske küsitluse järgi aga 17,3 protsenti.

Kõige populaarsem on opositsioonis olev Keskerakond 26,7-protsendise toetusega.   

Stubb on veendunud, et kui koalitsioon oleks suvel lagunenud, siis see oleks toonud kaasa Soomes poliitilise ja majandusliku ebastabiilsuse. Mõned asjad oleks jäänud tegemata.

«Kõik need valusad pensionite, lastetoetuste ja töötuabirahade kärpimised oleks olnud olemata. Mul on kahju, et need tuli ära teha, palun seetõttu vabandust. Isamaa huvid aga nõudsid seda. Valitsuse laialisaatmine oleks olnud vastutuse eest põgenemine,» selgitas Stubb.    

Rootsi valitsus kukkus kolmapäeval ja riigis korraldatakse märtsis erakorralised üldvalimised. «Rootsis ei austatud valimistulemust,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles