USA sõjaväes seksuaalkuritegude ohvriks langenuid ähvardavad uued rünnakud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee kindralit Jeffrey Sinclairi süüdistati kevadel oma alluvate seksuaalses ärakasutamises. Karistuseks määrati talle 20 000 dollari suurune rahatrahv.
USA armee kindralit Jeffrey Sinclairi süüdistati kevadel oma alluvate seksuaalses ärakasutamises. Karistuseks määrati talle 20 000 dollari suurune rahatrahv. Foto: SCANPIX

Seksuaalrünnakute ohvrite arv USA sõjaväes suurenes sel aastal kaheksa protsenti ning 60 protsenti ohvritest kurtis kuriteost teatamisele järgnenud uute rünnakute üle, teatasid eile kaitseametnikud.

Ühendriikide sõjaväevõimudele laekus kaebusi seksuaalrünnakute kohta ligi 6000 sõjaväelaselt mulluse 5500ga võrreldes, ütlesid ametnikud AFP-le.

Vägede seas läbi viidud uuring tõi ilmsiks kättemaksurünnakute juhtumid isikute suhtes, kes kaebasid oma ülemustele vägistamise või seksuaalrünnaku ohvriks langemise üle, karistusaktsioonidest teatas 62 protsenti naissoost ohvritest, teatasid ametiisikud.

Samas selgus uuringust, et rünnakute koguarv paistab siiski langevat.

Ligi 19 000 sõjaväelast on enda sõnul kokku puutunud soovimatu seksuaalse kontaktiga, kahe aasta taguses uuringus oli seda kogenud sõjaväelaste arv 26 000, ütles anonüümsust palunud kaitseametnik.

Kaitseminister Chuck Hageli sõnul on sõjavägi saavutanud seksuaalrünnakute probleemi käsitlemisel mõõdukat edu. Ta lubas meetmeid ohvritele osaks saavate karistusrünnakute vastu. «Kui keegi teatab seksuaalrünnakust, tuleb teda aidata ja hõlmata, mitte põlu alla panna ja kättemaksuga karistada,» lausus Hagel.

Kaitseministri sõnul on seksuaalrünnakud vastuolus ühe Ühendriikide relvajõudude tähtsama väärtusega – kaitsta oma mundris vendi ja õdesid.

«Peame selle probleemiga otsustavalt tegelema,» sõnas Hagel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles