Suri Belgia ekskuninganna Fabiola

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia endine kuninganna Fabiola.
Belgia endine kuninganna Fabiola. Foto: SCANPIX

Belgia populaarse kuninga Baudouini lesk ekskuninganna Fabiola suri reedel 86-aastaselt, teatas Belgia kuningapalee.

«Tema Majesteedid kuningas ja kuninganna ning kuningliku perekonna liikmed teatavad suure kurvastusega Tema Majesteet kuninganna Fabiola surmast täna [reede] õhtul Stuyvenbergi lossis Brüsselis,» ütles Belgia kuningas Philippe.

Neiupõlvenimega Dona Fabiola de Mora y Aragon sündis Hispaanias aadlike perre 11. juunil 1928. Ta abiellus Baudouiniga 1960. aasta detsembris. Seejärel sai troonile kuningas Albert II, kes loobus troonist 2013. aastal oma poja Philippe'i kasuks.

Paar ei saanud kunagi lapsi.

Belglaste viies kuninganna tõmbus avalikkuse eest tagasi pärast kuningas Baudouini äkksurma 1993. aastal.

Välisminister Didier Reyndersi sõnul leinavad tema surma kõik belglased.

«Meie riigi ajaloos pöördus leht,» ütles Reynders telekanali RTL vahendusel.

Fabiola asutas 2012. aastal Belgias eraõigusliku sihtasutuse, mis oli avalikkuse silmis vahend riigis kehtiva 70 protsendilise pärimusmaksu vältimiseks.

Hiljem sihtasutus likvideeriti ja ekskuninganna sissetulekut vähendati 1,4 miljonilt eurolt ligikaudu 900 000 eurole aastas.

Hispaanias sündinud aadlikku imetleti tema katoliku usu ja sotsiaalsetes algatustes osalemise eest eriti vaimse tervise, laste ja naiste olukorra küsimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles