Filipiinidel evakueeriti taifuun Hagupiti teelt 500 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiini mees riigi idaosas Atimonani lähistel.
Filipiini mees riigi idaosas Atimonani lähistel. Foto: SCANPIX

Filipiinidel evakueeriti kodudest ligikaudu 500 000 inimest raskesti ennustatava trajektooriga taifuun Hagupiti eest, mis ühe ennustuse kohaselt võib riivata ka pealinna Manilat.

Hagupit maabub Filipiinidel eile hilisõhtu paiku ja mõjutab osaliselt piirkonda, mida mullu laastas taifuun Haiyan. Tollal hukkus või jäi kadunuks enam kui 7300 inimest.

Meteoroloogide sõnul kogub Hagupit täna jõudu, kuid nõrgeneb maismaale lähenedes ruttu.

Mitukümmend siseriikliku lendu tühistati ja saartevaheline praamiühendus peatati. Leyte ja Samari provintsidest evakueeriti ligikaudu pool miljonit inimest, kaasa arvatud Taclobani linn, ning seekord ei pidanud valitsus eriti korraldusi jagama, ütles sotsiaalminister Dinky Soliman.

Tegemist on maailma ajaloo ühe suurima rahuaja evakuatsiooniga, vahendab Reuters.

«Me pole kuulnud evakueerimisele vastupanu osutanud külaelanikest,» sõnas piirkondlik katastroofikoordinaator Blanche Gobenciong. «Nende trauma on veel värske,» lisas ta viitega taifuunile Haiyan.

Hagupit ohustab tõsiselt riigi 81 provintsist vähemalt 47, ütlesid ametnikud. Esimesena jääb taifuunile ette Ida-Samari provints. Seejärel liigub Hagupit loodesse üle saarestiku keskosa. Pärast seda annavad ilmastikumudelid erinevaid trajektoore.

Filipiinide ilmaagentuuri PAGASA arvates liigub Hagupit seejärel rohkem lõunasse. Hawail paikneva USA sõjaväe taifuunihoiatuskeskuse hinnangul võtab taifuun suuna loodesse ning riivab pealinna Manilat, kus elab üle 12 miljoni inimese. Maismaa lähenedes tunduvad trajektoorid koonduvat.

Keskuste erinevatel hinnangutel jääb tuulekiirus vahemikku 195-240 kilomeetrit tunnis ja üksikute tuulepuhangute kiirus võib ulatuda 230-296 kilomeetrini tunnis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles