Putin: Moskva ja Pariis tahavad Ukraina verevalamisele kohest lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja Prantsuse riigipea  François Hollande.
Vene president Vladimir Putin ja Prantsuse riigipea François Hollande. Foto: Alexei Druzhinin/AP

Vene president Vladimir Putin ütles laupäeval pärast kohtumist oma Prantsuse ametivenna François Hollande'iga, et Moskva ja Pariis tahavad Ukraina verevalamise kohest lõppemist.

«Me näeme, et nii Kiiev kui ka Donetsk ja Lugansk ei pea kõigest kokkulepitust kinni. Olukord piirkonnas on traagiline - me näeme endiselt inimeste hukkumist - ma loodan väga, et peatselt langetatakse otsus püsiva relvarahu asjus,» ütles Putin ajakirjanikele.

«Loodame, et osapooled suudavad jõuda vastastikku vastuvõetavatele lahendustele, mis teeksid lõpu konflikti sõjalisele faasile,» ütles Vene president. «Spetsialistid on jõudnud kokkuleppele mitme kokkupuutejoone kulgemises, kust on plaanis raskerelvastus ära viia - üks joon tsiviilisikute jaoks, teine suurtükkide äraviimise jaoks. Lisaks on eksperdid kokkuleppele jõudnud ka raketiheitjaid puudutava kontaktjoone osas.» 

Putini sõnul on kõik osapooled sellega nõustunud. «Loodan väga, et see jõustatakse väga kiiresti, sest ainult pärast seda, kui lõpeb mürsutuli ja inimeste hukkumine, on võimalik rääkida tõelise poliitilise protsessi alustamisest ja ühise poliitilise ruumi taastamisest,» sõnas ta.

Vene riigipea hinnangul on Ukraina territoriaalse terviklikkuse taastamise seisukohalt oluline, et Kiiev ei kehtestaks Donetski ja Luganski oblasti separatistide kontrollitavatele aladele mis tahes kujul majandusblokaadi.

«Ootan töö algust majandusliku tegevuse taastamiseks ning igasuguste mis tahes kujul blokaadi elementide välistamist, sest vastasel juhul on raske ette kujutada riigi territoriaalse terviklikkust taastamist,» lausus ta. «On hästi teada, et Venemaa toetab Ukraina territoriaalset terviklikkust.»

Putini sõnul on näha märke olukorra paranemisest Ida-Ukrainas. «Loodan täiendavate sammude astumist vangide vahetamiseks,» lisas Vene president.

Vene riigipeal oli enda sõnul Hollande'iga üksikasjalik arutelu Ukraina konflikti üle.

Hollande ütles, et kõik osapooled peavad «kasutama kõiki käepäraseid vahendeid kriisi lõpetamiseks» ja uus relvarahu «peab tööle hakkama ja sellest tuleb täielikult kinni pidada».

Prantsuse president saabus laupäeval Putiniga kõnelusi pidama Moskva Vnukovo lennujaama.

Hollande on esimene Lääne riigijuht, kes Ukraina kriisi puhkemise järel Moskvat külastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles